Νησιωτικά προϊόντα με βούλα

Ξεκίνησε η συζήτηση για την δημιουργία σήματος που θα φέρουν τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο διάλογος έχει ανοίξει μετά από σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σήμανση αυτή θα είναι προαιρετική και στόχο έχει τη διαφοροποίηση των προϊόντων που έχουν παραχθεί στα νησιά, από αυτά των ηπειρωτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να γίνουν αναγνωρίσιμα από τους καταναλωτές.
Οι ειδικές σημάνσεις και ονομασίες στα προϊόντα είναι μια πρακτική που ξεκίνησε από τη Γαλλία και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα στη Γαλλία υπάρχουν ειδικά σήματα για μια σειρά προϊόντων, όπως είναι τα ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης, τα παραδοσιακά, τα ορεινά, τα νησιωτικά κ.λπ.. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γνωστά κυρίως τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης και λιγότερο διαδεδομένα είναι τα παραδοσιακά.
Η διαφοροποίηση των νησιωτικών προϊόντων από τα προϊόντα των ηπειρωτικών περιοχών υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να τα κάνει πιο ελκυστικά στους καταναλωτές. Αρκεί το ειδικό σήμα που θα καθιερωθεί, να στηριχτεί και να συνδυαστεί με την προβολή των ειδικών χαρακτηριστικών των προϊόντων.
Η εμπειρία από τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα έχει δείξει ότι το ειδικό σήμα όταν αξιοποιηθεί και προβληθεί κατάλληλα, μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες τιμές για παραγωγούς και εμπόρους.
Το βασικό πρόβλημα για τη θέσπιση του σήματος είναι πως δύσκολα μπορούν να μπουν στο ίδιο «καλάθι» όλα τα νησιωτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεγάλες γεωγραφικές διαφορές, οι διαφορετικές ποικιλίες και οι διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές καθιστούν τη θέσπιση ενός ενιαίου σήματος για όλα τα νησιωτικά προϊόντα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με αυτό τον προβληματισμό, δύσκολα θα βρει κανείς κοινά στοιχεία στις μπανάνες των Αζόρων, στο αρνάκι της Λέσβου και στα φιστίκια της Αίγινας. Γι’ αυτό και εκφράζεται η άποψη πως η θέσπιση του σήματος αυτού θα πρέπει να γίνει σε εθνικό πλαίσιο.
Η συζήτηση αυτή ανοίγει για πρώτη φορά και είναι πολύ θετικό ότι αναγνωρίζει τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών προϊόντων, όσο και τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τους. Είναι το πρώτο βήμα για το σχεδιασμό και τη θέσπιση ολοκληρωμένων πολιτικών για τα νησιά και τα προϊόντα που παράγονται σε αυτά, είτε στον πρωτογενή είτε στο δευτερογενή τομέα.
εμπρός.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις