Παρελθόν ο Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσου

Τελεσίδικη θεωρούν νομικοί κύκλοι την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου μετά την απόφαση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε με απόψεις 6-1 αντισυνταγματική την επιβολή του.Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ προβλέπεται από το Σύνταγμα αφού η απόφαση αφορά κυρίως την αντισυνταγματικότητα τοπικού νόμου και αποτελεί “τυπική” διαδικασία μετά μάλιστα την πλειοψηφία 6-1 του αρμόδιου τμήματος το οποίο εξέτασε την προσφυγή.
Η προσφυγή κατά του ΔΗΦΟΔΩ έγινε από την “Κοινοπραξία Κατασκευής του Νοσοκομείου Ρόδου” μετά την απόφαση Εφετείου το οποίο έκρινε νόμιμη την απόφαση του δήμου για επιβολή Δημοτικού Φόρου. Η προσφυγή κατά του ΔΗΦΟΔΩ υποστηρίχθηκε από το ΕΒΕΔ μετά την άρνηση του δήμου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για αλλαγές στον ισχύοντα νόμο. Η συζήτηση έγινε από το Β’ τμήμα του ΣτΕ το οποίο αφού εξέτασε τα υπάρχοντα στοιχεία, τις προτάσεις των ενδιαφερομένων μερών και τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθετικής ρύθμισης κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:
“H επιβολή του ένδικου φόρου, και μάλιστα πάγια, σε μόνους όσους ασκούν οικονομική δραστηριότητα στη Δωδεκάνησο υπέρ των ΟΤΑ αυτής αντίκειται στην αρχή της φορολογικής ισότητας και της καθολικότητας του φόρου και καθιστά εκ του λόγου τούτου ανίσχυρη τη σχετική ρύθμιση”.
Η δικαίωση για το Γιώργο Χατζημάρκο
Πριν από χρόνια, πήρα την απόφαση να υψώσω την φωνή μου απέναντι στον παραλογισμό, τον προσκυνημένο παραγοντισμό και τις μεσαιωνικές αντιλήψεις περί οικονομίας.
Μετά από πολλά χρόνια αγώνα και 11 αναβολές, το Β' Τμήμα του ΣτΕ που εκδίκασε την υπόθεση έκρινε με ψήφους 6-1 τον Δημοτικό Φόρο Δωδεκανήσου ως Αντισυνταγματικό.
Η δικαίωση, όποτε έρχεται, είναι ένα εξαιρετικό συναίσθημα και το μεγαλύτερο κίνητρο για την δύσκολη συνέχεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις