Φτιάξτε κουζίνες στα σχολεία

Εδώ και δεκαετίες, σε Φινλανδία, Σουηδία, Αγγλία, Ιταλία και πολλές άλλες χώρες, η σίτιση των μαθητών είναι ενσωματωμένη σε εθνικά διατροφικά προγράμματα, είτε με κονδύλια της κυβέρνησης είτε της Ε.Ε είτε με τροφεία των γονέων. Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, υπολογίστηκε ότι σε όλα τα σχολεία της χώρας, με 3 ευρώ, καθημερινά, το κάθε παιδί μπορεί να έχει ένα ολοκληρωμένο υγιεινό γεύμα! Συντονισμός χρειάζεται και βούληση. Γιατί δεν το κάνουν;
Mε ευθύνη του κάθε διευθυντή, των γονέων, ειδικών διατροφολόγων και με τη συνεργασία των δήμων, μπορεί να στηθεί ένα σύστημα που θα απαλλάξει τους γονείς από το στρες και θα μεταβάλει τις διατροφικές συνήθειες όλων των παιδιών. Ας αναλάβουν εταιρίες κέτερινγκ, ας δημιουργηθούν μαγειρεία και τραπεζαρίες μέσα στα σχολεία - να μυρίζει φαγητό όλο το σχολείο, να σπάει τη μύτη όσο κάνουν μάθημα, καλό θα κάνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και ιδέες. Ας στείλει ο Υπουργός μια ομάδα από τους «δραστήριους» συμβούλους του να δει πώς το κάνουν οι Φινλανδοί. Τι στο καλό, αυτοί γιατί μπορούν; Kι αν δεν φτάνει το δημόσιο χρήμα, σύμφωνα με τη μελέτη, τα τροφεία δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ το μήνα. Επίσης, τα κυλικεία μπορούν να οργανωθούν καλύτερα, πουλώντας μικρά γεύματα, ακόμα κι αν στην αρχή δεν τα προτιμούν οι μαθητές. Με τον καιρό, θα συνηθίσουν!
Η διατροφή και η κουζίνα ενός τόπου είναι κουλτούρα και πολιτιστικό στοιχείο. Είναι μέρος της ταυτότητας και του αυτοπροσδιορισμού μιας κοινότητας ανθρώπων. Δεν θα συνεχίσουμε να είμαστε έρμαια των διαθέσεων ενός καταναλωτικού συστήματος που πουλάει κιτς συνήθειες και σκουπίδια. Να μεγαλώνουμε άρρωστα και άσχημα παιδιά. Ούτε και να πεθαίνουμε πριν την ώρα μας, από αρρώστιες που προκαλεί η ανωριμότητά μας.
Οργάνωση χρειάζεται και αυστηρός έλεγχος της διαδικασίας. Και πειθώ. Και επιμονή. Έτσι θα δείξει η πολιτεία ότι αντιμετωπίζει μαθητές και γονείς ως ανθρώπους και όχι σαν ανώριμους «πελάτες» που δε θέλει να τους στερήσει τη λάγνα «ηδονή» της «σκουπιδοφαγίας».
Απόσπασμα από άρθρο στο protagon
Σημ: Στη χώρα μας, το φαγητό ήταν ενσωματωμένο στο σχολείο, μετά τον πόλεμο και μέχρι το 1970 περίπου, τότε μπορούσαμε σαν Κράτος, τώρα δε μπορούμε;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις