Ούτε στα καθημερινά έξοδα δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου

Έναν επίπονο αγώνα για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους καταβάλλουν οι έμποροι και καταστηματάρχες της περιοχής μας, φτάνοντας στο σημείο να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα καθημερινά έξοδα.
Το βάρος έχει πέσει ειδικά σε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέμειναν ακόμα όρθιες οι οποίες πολύ σύντομα θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, υπό την πίεση του νέου φορολογικού καθεστώτος.
Την κατάσταση αυτή αποτύπωσαν, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα πιο μελανά χρώματα, τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στην προχτεσινή τους συνεδρίαση καθώς συζητήθηκε το θέμα των νέων μέτρων, των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία και το μέλλον των ίδιων των Επιμελητηρίων.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν το σώμα ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Γιάννης Ηρακλείδης και ο ταμίας Νίκος Παπαγρηγορίου, απαντώντας στις αγωνιώδεις ερωτήσεις των επιχειρηματιών.
Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής μας δεν έχουν πλέον καμία φοροδοτική ικανότητα, καθώς υπάρχει πλήρης έλλειψη ρευστότητας. Το κέρδος πλέον για τα καταστήματα αποτελεί… παρελθόν ενώ όποια χρήματα υπήρχαν στην άκρη, θα εξανεμιστούν ( αν δεν έχει γίνει ήδη αυτό) υπό το βάρος των αβάσταχτων προστίμων που έρχονται.
Όπως ειπώθηκε για μία …παράβλεψη ύψους 8 ευρώ που ο επιχειρηματίας δεν εντόπισε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ, ως… τιμωρία.
Σε αυτό ακριβώς έγκειται και η αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου: το νέο φορολογικό καθεστώς έχει χαρακτήρα «τιμωρού» και δεν υπηρετεί την ανάπτυξη του τόπου. Χωρίς ανάπτυξη και χωρίς κέρδος στις επιχειρήσεις είναι αδύνατη η συγκέντρωση εσόδων μέσω της φορολογίας.
Δυστυχώς αυτό ή δεν το έχουν αντιληφθεί οι συντάκτες του νομοσχεδίου ή κλείνουν τα μάτια, βάζοντας τη θηλιά στον εμπορικό κόσμο.
ΘΥΜΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΦΟΔΩ
Μάλιστα όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, ο Ιανουάριος σηματοδοτεί μία νέα εποχή στα οικονομικά της περιοχής καθώς με βάση τα στοιχεία σχεδόν κανένας δεν πλήρωσε ΔΗΦΟΔΩ.
Ίσως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα όσοι έδωσαν κάποια χρήματα, αφού το οικονομικό στέγνωμα τους ανάγκασε να βάλουν προτεραιότητες στα έξοδά τους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το κλείσιμο όλο και περισσότερων επιχειρήσεων δημιουργεί προβληματισμό και στους λογιστές που μένουν χωρίς δουλειά, αφού δεν υπάρχει… αντικείμενο.
ΕΡΧOΝΤΑΙ ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ
Παράλληλα επισημάνθηκε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τη νέα χρονιά τα λουκέτα θα συνεχιστούν, και μάλιστα γίνεται λόγος για 30.000 καταστήματα και επιχειρήσεις που θα κλείσουν, αριθμός που θα μεγαλώσει την επόμενη χρονιά.
Η αγανάκτηση πάντως είναι τόσο μεγάλη που ο εμπορικός κόσμος καταφέρεται εναντίον αυτών που συντάσσουν τα νομοσχέδια και αποφασίζουν χωρίς να έχουν γνώση της κατάστασης.
Αυτό οδηγεί σε λάθος εκτιμήσεις και φυσικά σε λάθος μέτρα που αντί να οδηγούν στην ανάπτυξη οδηγούν στα λουκέτα.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Υπό το βάρος της δύσκολης οικονομικής κατάστασης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ημερίδα μέσα στο Φεβρουάριο για την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου στην οποία θα κληθούν να παραστούν λογιστές και οικονομολόγοι.
Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί μία πρώτη βοήθεια πάνω σε κρίσιμα θέματα και ερωτήματα που απασχολούν, καθώς οι περισσότεροι δε γνωρίζουν το καθεστώς που ισχύει και θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα.
Παράλληλα θα γίνει άμεσα συνεννόηση με την περιφέρεια της Κρήτης ώστε να δημιουργηθεί και στην περιοχή της Δωδεκανήσου ένα «μπλοκ» παρόμοιο με αυτό που δημιουργήθηκε εκεί για να προωθηθούν αλλαγές μέσω των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων.
Ήδη η πρώτη συνάντηση για την περιοχή μας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες άσκησης πολιτικής πίεσης. «Να προλάβουμε να κάνουμε κάτι προτού κλείσουμε» επεσήμαναν τα μέλη του συμβουλίου, με την εικόνα των ανασφάλιστων να επιδεινώνεται δραματικά.
Εκτιμάται ότι το 70% των εμπόρων δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, λόγω χρεών και αδυναμίας πληρωμής, ενώ δυσοίωνο είναι και το μέλλον των Επιμελητηρίων της μοναδικής συνδικαλιστικής φωνής που έχει σήμερα ο εμπορικός κόσμος.
rodiaki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις