Επιβεβαίωσε το B-/B για την Ελλάδα η S&P

Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-/Β για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας το outlook σταθερό.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία σταδιακά εξισορροπείται, όπως αποτυπώνεται στην βελτίωση των εξαγωγών υπηρεσιών και στην αξιοσημείωτη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία αποδεικνύει μια κάπως βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και ενισχυμένη θεσμική ικανότητα.
Ωστόσο, το χρέος της κυβέρνησης και το εξωτερικό χρέος της οικονομίας είναι ακόμη υψηλά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Το outlook διατηρείται σταθερό, "ισορροπώντας τη θέση μας για τη δέσμευση της κυβέρνησης σε μια δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή ενάντια στις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις".
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ανακάμπτει σταδιακά στο διάστημα 2014-2017, ενώ αναμένει ότι η αύξηση των εξαγωγών, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, θα συνεχίσει να βελτιώνεται έχοντας και τη «στήριξη» ενός πιο ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις οποίες συνολικά καταλήγει περισσότερο από το 15% των ελληνικών εξαγωγών.
Οι επενδύσεις θα πρέπει ακόμη προοδευτικά να ανακάμπτουν, λόγω των σταδιακά βελτιούμενων πιστωτικών συνθηκών (αντανακλώντας έναν σταθεροποιούμενο εγχώριο τραπεζικό κλάδο), του μεγαλύτερου περιθωρίου για τις εταιρείες να επενδύσουν σε επιπλέον εξοπλισμό και της σταδιακής αποπληρωμής (από την πλευρά της κυβέρνησης) των οφειλών. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα παραμείνει πιεσμένη λόγω της υψηλής ανεργίας και της απότομης συρρίκνωσης των μισθών, που και τα δύο έχουν οδηγήσει σε μείωση άνω του 20% των διαθέσιμων εισοδημάτων από το 2008.
Κατά την άποψη του οίκου, τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και να βελτιώσει την αποδοτικότητα, έχουν ενισχύσει τις δημοσιονομικές και εξωτερικές επιδόσεις.
«Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων και σχεδιάζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο εμπόριο. Αν και θεωρούμε ρευστό το ελληνικό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον, οι προβλέψεις μας εκτιμούν ότι η κυβέρνηση –ανεξαρτήτως ποια σύνθεση θα έχει- θα τηρήσει το τρέχον πλαίσιο πολιτικής. Εκτιμούμε ακόμη ότι οι κοινωνικές εντάσεις θα υποχωρήσουν καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει γίνει και οι συνθήκες ανάπτυξης βελτιώνονται».
Συνολικά ο οίκος θεωρεί ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ισορροπείται. Η προσαρμογή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έχει μετατραπεί σε ελαφρώς θετικό το 2013 σε σχέση με το έλλειμμα του 15% του ΑΕΠ το 2008, έχει έλθει κυρίως λόγω της κατακόρυφης μείωσης των εισαγωγών αλλά και λόγο της αύξησης των εξαγωγών του τουρισμού και του κλάδου μεταφορών. Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα είναι χαμηλότερα από το επίπεδο που ήταν το 2000, το οποίο αποκαθιστά και με το παραπάνω την ανταγωνιστικότητα των τιμών προ κρίσης. Η βελτίωση του ισοζυγίου της Ελλάδας το 2013, αντανακλά επίσης την αύξηση ήδη σημαντικών καθαρών τρεχουσών μεταβιβάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ. «Αναμένουμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παραμείνει σε γενικές γραμμές ισορροπημένο στο διάστημα 2014-2017»,
Ακόμη, η Standard & Poor’s δεν αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό της. Και αυτό διότι «θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα 11,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μετά από το asset quality review της ΕΚΤ, που αναμένεται τον Οκτώβριο του 2014.
Θεωρεί ακόμη ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται σε ονομαστικούς όρους, αλλά θα υποχωρήσει ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 164% το 2011.
Επισημαίνει δε ότι η το σταθερό outlook αποτυπώνει τη θέση του οίκου για τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή ενάντια στις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Μια αναβάθμιση στην αξιολόγηση μπορεί να έλθει εάν το ΑΕΠ ανακάμψει πιο ουσιαστικά από ό,τι αναμένει ο οίκος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων αποφέρουν καρπούς πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπεται ή ότι το τραπεζικό σύστημα αποκαθίσταται σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να παράσχει πιο δυναμική πιστωτική ανάπτυξη.
capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις