Αφιέρωμα στο Δάσκαλο, Στέργο Θωμά Σωτρίλλη


Συμπληρώνονται σήμερα, 15 χρόνια, από το μεγάλο ταξίδι, του Δασκάλου Στέργου Θωμά Σωτρίλλη.
Ο Δάσκαλος, γεννήθηκε στις Καλυθιές της Ρόδου, στις 24 Φεβρουαρίου, του 1928 και ήταν το 5ο κατά σειρά παιδί, από τα 7, του Θωμά και της Αναστασίας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου, από την οποία αποφοίτησε το 1951 με βαθμό "Λείαν Καλώς". Έφυγε αμέσως για Λέρο και το 1955 επέστρεψε στη Ρόδο και στα Απόλλωνα. Παντρεύτηκε τη Σοφία Κιόττου το 1956 και απέκτησαν 3 παιδιά, τον Θωμά, τον Γιώργο και τον Βασίλη. 
 Το 1959, ιδρύει, στο σημερινό κέντρο του Φαληρακίου, το 1ο μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο Φαληρακίου και κατά διαστήματα φοιτούν σε αυτό, μέχρι και 20 παιδιά, 
                                                Το πρώτο δημοτικό στο Φαληράκι 1959
Το σχολείο βρίσκονταν, εκεί που σήμερα είναι το Mc Donald's λίγο πιο αριστερά.
Μερικά χρόνια αργότερα, το σχολείο μεταφέρθηκε στον Εθνικό δρόμο, κοντά στο καφενείο του "Βάγιου", σε οίκημα του Φλεβάρη, δίπλα στο σημερινό περίπτερο της Σμάρως.
Εκεί χτίζεται και η ιδέα της δημιουργίας του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου, που μετά από πολλές πιέσεις της Εκκλησιαστικής επιτροπής του Τιμίου Σταυρού στην οποία ήταν και μέλος, κατάφεραν να πείσουν και τους πιο δύσπιστους, για τη δημιουργία Ναού, σε πείσμα και αντίθεση με τη μεγάλη μερίδα των συγχωριανών, που ήθελαν τη δημιουργία ενός μοναστηρίου. Σήμερα, ο ναός, λαμπρός, μεγαλοπρεπής, στέκει περήφανα σημείο κατατεθέν και πολλές φορές, δε μας χωρά. Ήταν πράγματι, κάτι σαν όραμα αυτό που με τόσο πάθος μια χούφτα ανθρώπων κατάφεραν να κατασκευάσουν, το 1968, στη μέση του πουθενά.
   Η ονοματοδοσία του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Φαληρακίου, χωροστατούντος του Μητροπολίτου Ρόδου Σπυρίδωνα.
Το 1975 και ενώ στο σχολείο φοιτούν πλέον περί τα 30 παιδιά, το σχολείο μεταφέρεται για τελευταία φορά απέναντι από την Εκκλησία.
Το 1985, ο Δάσκαλος συνταξιοδοτείται και μερικά χρόνια αργότερα, το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Φαληρακίου, κλείνει οριστικά. Ο Δάσκαλος Σωτρίλλης, είναι άμεσα συννηφασμένος, με την πρόοδο και την ευημερία του Φαληρακίου. Σα δάσκαλος, ήξερε πολύ καλά, πως η ευημερία ενός τόπου, ξεκινά με τη θεμελίωση σχολείων κι Εκκλησιών. Από το 1959 ως και το 1985, συνέδεσε τη ζωή του, μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο Βαγιανό Κακιό, που συνέχισε, στην μεγάλη αλλαγή του Φαληρακίου.
Σε μας και τους νεότερους, μένει να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε, τις υποδομές και τις αξίες που μας συνδέουν.     
Ο Δάσκαλος Στέργος Σωτρίλλης, έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του, μια μέρα σα σήμερα, νικημένος, το πρωί της 14ης Ιανουαρίου, του 2000. Οι μαθητές του, η οικογένεια κι όσοι τον γνώρισαν, δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ.




Κριτής, σε καρναβάλι του Φάρου, με Πρόεδρο τον Αποστόλη Πολίτη και Κοινοτάρχη τον Αείμνηστο Σταύρο Πολυχρόνη.

Σχόλια

Ο χρήστης Γιωργος είπε…
Μια ζωή τα ξαδέρφια γιωργος κωστας αντικομφορμιστες . Στην 6η φωτό χωρις ποδιά.
Ο χρήστης Γιωργος είπε…
Στο μεταξύ θελω να καταγγείλω στο φιλοθέαμον κοινό του Ίντερνετ το ξάδερφο μου το Μητσο για απουσία εθνικού φρονήματος όταν τον έντυνε η μάνα του τσολιά. Ειναι για λύπηση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις