Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ζωντανεύει ο πρώτος υπολογιστής της αρχαιότητας!

Δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Οι πρόγονοί μας διέθεταν τη γνώση για να δημιουργήσουν τέτοιους μηχανισμούς, λέει ο επικεφαλής της έρευνας Κ. Ευσταθίου.

Έχει χαραγμένα περίπου 3000 γράμματα, 500 περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Περιέχει 39 γρανάζια, 19 άξονες, 7 δείκτες και 7 κλίμακες ενδείξεων. Γρανάζια, άξονες, δείκτες, κλίμακες ενδείξεων και γράμματα: όλα τα εξαρτήματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι ορατά στο ολοκαίνουργιο, επικαιροποιημένο και - κατασκευασμένο από διαφανές υλικό με εσωτερικό φωτισμό - ομοίωμα του πρώτου υπολογιστή της αρχαιότητας που παρουσιάζεται την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Όλη η έρευνά μας έχει δείξει, ότι οι πρόγονοί μας διέθεταν όλη την αστρονομική γνώση, όπως και την τεχνολογική γνώση, να κατασκευάσουν τέτοιους μηχανισμούς», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κυριάκος Ευσταθίου, επικεφαλής της επιστημονικής Ομάδας Διερεύνησης Μηχανισμού των Αντικυθήρων του ΑΠΘ που κατασκεύασε το ομοίωμα.

Όπως εξηγεί ο κ. Ευσταθίου, ο Μηχανισμός τον Αντικυθήρων είναι μετά βεβαιότητος ο πρώτος υπολογιστής της αρχαιότητας, με βάση και τον επιστημονικό ορισμό για τον υπολογιστή, σύμφωνα με τον οποίο, «πρόκειται για μία διάταξη ή μηχανή, στην οποία υπάρχει μία είσοδος και μπορούμε να εισάγουμε δεδομένα και αυτή η μηχανή από μόνη της υπολογίζει και δημιουργεί αποτέλεσμα, το οποίο αποτυπώνει σε επιστημονική μαθηματική κλίμακα». Γιατί είναι ο πρώτος; «Δεν έχουμε, πριν από αυτόν τον μηχανισμό, άλλη τέτοια συσκευή να το κάνει», διαβεβαιώνει ο καθηγητής. Και προσθέτει: «Δεν πρόκειται απλώς για υπολογιστή, αλλά για υπερ-υπολογιστή».
Το μοντέλο είναι σε κλίμακα 4:1 (70 Χ 80 Χ 140 εκατοστά), είναι δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του πρωτότυπου Μηχανισμού και ζυγίζει περίπου 80 κιλά.

Καθώς όλο και περισσότερο πλησιάζουμε στην πλήρη ερμηνεία του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, λοιπόν, το νέο ομοίωμα θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Πρόσφατα Αποτελέσματα της Έρευνας και Παρουσίαση των Νέων Μοντέλων του Μηχανισμού». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με τον δήμο Κυθήρων και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, (ώρα 11 π.μ.) στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ.
Επόμενος στόχος της ομάδας του ΑΠΘ είναι η κατασκευή ενός νέου μοντέλου, στις διαστάσεις και με τα υλικά του πρωτότυπου, επικαιροποιημένου με όλα τα νέα στοιχεία και πιθανώς με μία νέα ένδειξη της εξίσωσης του χρόνου. «Έχει σχεδιαστεί, έχει γίνει η προεργασία και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή του», σημειώνει ο κ.Ευσταθίου.
 
the toc

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις