Το φράγμα Γαδουρά και το νερό σε Καλυθιές και Φαληράκι.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, το θέμα της υδροδότησης της πόλης της Ρόδου, περνούσε αναγκαστικά και υποχρεωτικά, από τις Καλυθιές και τις γεωτρήσεις, που "ξεδιψούσαν" κατοίκους και επισκέπτες, στην πόλη της Ρόδου. Τα χρόνια πέρναγαν, οι γεωτρήσεις αυξάνονταν, αυξάνονταν και τα στερεμένα ποτάμια, νερόλακκοι και οι πλούσιες στερεμένες πηγές, σε Καλυθιές και Φαληράκι. Για τις ανάγκες του νερού, φτάσαμε σε έσχατα βάθη, μέχρι που τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι από τις πιο πλούσιες γεωτρήσεις, αρχίσαμε να "ρουφάμε", υφάλμυρο νερό!
Και τώρα, εγκαινιάσαμε το φράγμα Γαδουρά και σε λίγο, η πόλη της Ρόδου, θα υδροδοτείται εξ ολοκλήρου, από το τεχνικό αυτό έργο, τεράστιας κλίμακας, που όλοι είδαμε να κατασκευάζεται, τα προηγούμενα χρόνια. Μένει η απορία και η ανησυχία, από την παρατεταμένη λειψυνδρία, για το μέλλον των Καλυθιών και του Φαληρακίου, σχετικά με την υδροδότηση. Αν είναι, να υδροδοτούνται, από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις, που έχουν φτάσει στα όριά τους, τότε η ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, δε θα επιτρέψει να υπάρχουν αρκετά αποθέματα, για τις κάθε χρόνο αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, για την περιοχή. Λένε πως, δεν προβλέπεται σύνδεση των Καλυθιών - Φαληρακίου, με τον Αγωγό Γαδουρά - Ρόδου, μια και δεν υπήρξε κατασκευή αγωγού, που να καταλήγει στις Καλυθιές.
Ερώτηση: αφού η πόλη, υδροδοτούνταν από τις Καλυθιές, δεν μπορεί να γίνει σύνδεση από το δίκτυο της πόλης; Δεν είναι είναι απορίας άξιο, σε περιόδους μελλοντικής ξηρασίας, να τρέχει η υπερχείληση του Γαδουρά, χιλιάδες κυβικά νερού και οι Καλυθιές να είναι στα όριά τους;   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις