Αγωνία για τις κρατήσεις του τουρισμού

Πολύ άσχημα τα μαντάτα που φτάνουν από τους tour operator, ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου που αναμένεται και φέτος να δεχθούν το μεγαλύτερο φορτίο των προσφυγικών ροών, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να προετοιμάζονται ξανά για ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει μάλιστα στο Capital.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, η πτώση στην ζήτηση για κρατήσεις στα ξενοδοχεία του νησιού, που πέρσι πλήγηκε περισσότερο από την εισροή προσφύγων και μεταναστών, φθάνει ακόμη και το 40%, ενώ μεγάλη είναι η μείωση που παρατηρείται και για τις τρεις μεγάλες αγορές (Γερμανία, Αγγλία και Ολλανδία).
Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία στους τουριστικούς φορείς των νησιών του Αιγαίου για την εικόνα που έχουν οι ελληνικοί προορισμοί στις ξένες αγορές, καθώς η αρνητική πορεία των προκρατήσεων δείχνει πως οι τουρίστες εμφανίζονται ακόμη πολύ επιφυλακτικοί στο να κλείσουν το πακέτο διακοπών τους. Και ενώ οι ξενοδόχοι σε προορισμούς όπως η Κως, η Λέσβος, η Σάμος και η Ρόδος, όπου και εκεί τα νούμερα των προκρατήσεων είναι αρνητικά, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι εκτιμήσεις λένε πως οι αφίξεις τελικά θα έχουν αρνητικό πρόσημο. Είναι δε ενδεικτικό, πως ενώ πέρσι η Κως, μετά από μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ανέμενε αύξηση κρατήσεων κατά 20%, η σεζόν έκλεισε τελικά με πτώση 4%.
Χαρακτηριστικά είναι και τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπόνησε η Censuswide για το SETE Intelligence, σύμφωνα με την οποία το προσφυγικό ζήτημα επηρεάζει την εικόνα σχεδόν του 40% των μελλοντικών επισκεπτών της χώρας μας, σημαντικά υψηλότερο από Ισπανία και Ιταλία, χαμηλότερο όμως από Τουρκία που βλέπει τεράστια βουτιά στις κρατήσεις μετά την πρόσφατη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.
Η έρευνα δείχνει επίσης μεταξύ άλλων πως το 73% -80% των ερωτηθέντων θεωρούν την Ελλάδα ασφαλή προορισμό, ποσοστό οριακά χαμηλότερο από της Ισπανίας και Ιταλίας, σημαντικά όμως υψηλότερο από το αντίστοιχο της Γαλλίας και σχεδόν διπλάσιο από της Τουρκίας.


Φορείς της τουριστικής αγοράς σημειώνουν ωστόσο πως όσο δεν υπάρχει ακόμη εκ μέρους της Κυβέρνησης σαφής λύση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ειδικά κατά την τουριστική σεζόν, τότε οι κρατήσεις θα συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά. Από την άλλη όμως, όπως εξηγούν, υπάρχει ο φόβος από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών πως τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών θα εξελιχθούν σε κέντρα μόνιμης παραμονής, γεγονός που θέτει ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια για αποκατάσταση της εικόνας των προορισμών.
Τι θα σημάνει για τους επιχειρηματίες του τουρισμού το να συνεχιστεί η πτώση στις κρατήσεις; Όπως τονίζουν, αν και αυτή η τουριστική σεζόν εξελιχθεί αρνητικά, τότε τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση πολλών ξενοδοχειακών μονάδων, όχι μόνο των μικρών αλλά και των πολλών αστέρων, που ήδη βρίσκονται στο κόκκινο λόγω αυξημένων δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων. Σε περίπτωση μάλιστα που από τον Ιούνιο καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (9% και 13%), τότε η επιβάρυνση των μονάδων θα είναι ακόμη δυσκολότερη. Πάντως, υπάρχει μια πιθανότητα να δοθεί μια μικρή παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου στην αύξηση του ΦΠΑ στους προορισμούς που δέχονται τις προσφυγικές ροές, όμως ακόμη δεν υπάρχει σαφής δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης.
Στο ίδιο πλαίσιο, και η μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να λύσουν άμεσα και αποτελεσματικά τις προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος και να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την υποδοχή, απογραφή και διαχείριση των προσφυγικών ροών. "Πρέπει με κάθε μέσο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διακυβευθεί η συμμετοχή της χώρας στην συνθήκη Σένγκεν, δεν θα αλλοιωθεί η καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, δεν θα πληγεί η οικονομία και η απασχόληση και δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και η ποιότητα των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών” καταλήγει η μελέτη.
Βασιλική Κουρλιμπίνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις