Ας γνωρίσουμε την Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Ρόδου στεγάζεται σε ένα ωραίο κτίριο στην πλατεία Σύμης, στην είσοδο της Μεσαιωνικής πόλης και ιδρύθηκε το 1962 από τον τότε Νομάρχη Δωδεκανήσου και σπουδαίο ερευνητή της Νεοελληνικής Ζωγραφικής, Ανδρέα Ιωάννου.
Σήμερα η Πινακοθήκη περιλαμβάνει μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές και ως εκ τούτου και πλέον έγκυρες συλλογές της Ελληνικής ζωγραφικής και χαρακτικής του 20ου αιώνα.
Δεν υπάρχει σημαντικός Έλληνας ζωγράφος που δημιούργησε τον περασμένο αιώνα, που να μην αντιπροσωπεύεται με κάποιο, ή κάποια έργα του και μάλιστα με εκείνα που ανήκουν στα χαρακτηριστικά της συνολικής προσφοράς του. 
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εικαστικών που παρουσιάζονται στο Μουσείο γεννήθηκαν μετά το 1863.Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους πλέον γνωστούς, εδώ και στο εξωτερικό, Έλληνες δημιουργούς που αντιπροσωπεύονται στην συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης: 
Μαλέας, Κόντογλου, Παρθένης, Θεόφιλος, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Σπυρόπουλος, Βασιλείου, Φασιανός, Γαΐτης, Μπότσογλου, Κεσσανλής, Μόραλης, Τσαρούχης, Διαμαντόπουλος, Λύτρας, Γουναρόπουλος, Εγγονόπουλος και πολλοί ακόμα που τα έργα τους παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνολικά περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες, με εκατοντάδες έργα τους.


Εκτός από την παραπάνω πολύ σημαντική συλλογή, στην Πινακοθήκη φιλοξενούνται και εκτίθενται πολλά έργα χαλκογραφίας, ξυλογραφίας και λιθογραφίας που χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα, όπως επίσης και πολλά ακόμα σχέδια, γλυπτά και ντοκουμέντα . Επίσης, στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η σπουδαία συλλογή Χαρακτικών και Χαρτών της Ρόδου, των Δωδεκανήσων και του Αρχιπελάγους, που περιλαμβάνει πολλούς χάρτες και χαρακτικά της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, με κυρίαρχα τα έργα που αναφέρονται στο νησί και την πόλη της Ρόδου. Η συλλογή αυτή δημιουργήθηκε έπειτα από δωρεά της γνωστής οικογενείας φιλελλήνων Νόελ Ρης και ειδικά της κόρης τους Zoe Woolrych York .
Εκτός από το κεντρικό κτίριο της Πλατείας Σύμης το Μουσείο διαθέτει και άλλα κτίρια. Η Νέα Πινακοθήκη του Μουσείου στεγάστηκε σε ένα σύγχρονο κτίριο (2002) στην γραφική «Πλατεία με τις εκατό χουρμαδιές» και αποσυμφόρησε το κτίριο της κεντρικής Συλλογής φιλοξενώντας διάφορα εικαστικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις καλλιτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
Τέλος στο κτίριο του «Παλιού Συσσιτίου» στην κεντρική οδό Σωκράτους της Μεσαιωνικής πόλης από το 2000 στεγάζεται το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης που έχει ως κύριο σκοπό του την διοργάνωση εκθέσεων κυρίως νέων καλλιτεχνών.
Πολύ σημαντική είναι και η εκπαιδευτική διάσταση της προσφοράς του Μουσείου κυρίως προς τους νέους.Αυτό που προσλαμβάνει ο επισκέπτης είναι και ο κυρίαρχος σκοπός των οργανωτών των συλλογών. Δηλαδή ο επισκέπτης να φύγει και να έχει νοιώσει την Ελλάδα όπως την είδαν και την έζησαν τα μάτια και η ευαισθησία των Ελλήνων εικαστικών του πρόσφατου παρελθόντος. Επίσης να γίνει ο φορέας μιας άποψης που θέλει την Ελλάδα να πιστεύει στην δική της ιδιαίτερη φυσιογνωμία, που διατρέχεται όμως διαχρονικά για χιλιάδες χρόνια, ακόμα και σήμερα, από ένα χαρακτήρα παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και προσφοράς.
Η σελίδα της Πινακοθήκης, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις