"Υπερφίαλος εγωϊσμός"

Του Παναγιώτη Στάθη 
           
Για τις 29 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη των 13 εκ των υπευθύνων του Γερμανικού περιοδικού Focus για το πολυσυζητημένο εξώφυλλο της 22 Φεβρουαρίου 2010 που χαρακτήριζε τους Έλληνες «απατεώνες» και απεικόνιζε την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει απρεπή χειρονομία.
Η δική αναβλήθηκε καθώς δεν έγιναν σωστές επιδόσεις της κλήσης κατηγορουμένου σε έξι από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους. Μάλιστα στο δικαστήριο δεν διαβιβάστηκαν τα αποδεικτικά κλήτευσης με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων για τους 6 κατηγορουμένους.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι είναι η συκοφαντική δυσφήμηση, η προσβολή των συμβόλων του ελληνικού κράτους και η εξύβριση.
Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού κατηγορείται για προσβολή της Ελληνικής σημαίας καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κατηγορητήριο «δημοσίευσε στο εξώφυλλο του περιοδικού φωτογραφία που απεικόνιζε το αρχαιοελληνικό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου να φέρει παραμορφωμένη, ήτοι ρυπαρή και σκισμένη, τη σημαία του Ελληνικού κράτους».
«Υπερφίαλος εγωισμός»
Στο δικαστήριο εκπροσωπούνταν οι 7 κατηγορούμενοι από Έλληνες δικηγόρους οι οποίοι σε δηλώσεις τους είπαν ότι το δημοσίευμα δεν συνιστά ποινικό αδίκημα:
«Ακόμα κι αν δεν μας αρέσει το δημοσίευμα , δεν είναι ποινικό αδίκημα. Μπορεί να είναι ενοχλητική η άποψη που εκφράζεται αλλά πρέπει να αντέχουμε την κριτική στα πλαίσια της ελευθερίας του Τύπου. Ορισμένες φορές οι Έλληνες διακατέχονται από έναν υπερφίαλο εγωισμό που συνήθως οδηγεί σε μη σωστή κατεύθυνση καθώς πολλές φορές στη χώρα μας γράφονται για άλλους οξύτερα πράγματα και πιο ενοχλητικά».
Οι μηνυτές από την πλευρά τους απάντησαν πώς «ενόψει της ελευθερίας του Τύπου δεν μπορεί να ισοπεδώνονται τα πάντα και να χαρακτηρίζονται όλοι οι Έλληνες απατεώνες. Πρόκειται για κατάπτυστο δημοσίευμα με πρωτοφανές μίσος εναντίον Ελλήνων, μεθοδευμένο και όχι τυχαίο».
Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις