Ο Φ.Π.Α στα All Inclussive Ξενοδοχεία



                       
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο έστειλε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Α. Ανδρεάδης, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στο καθεστώς Φ.Π.Α. στα λεγόμενα «all inclusive» ξενοδοχεία.
Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσε το πρόσφατο ερώτημα που υπεβλήθη από τον Ευρωβουλευτή, Ν. Χουντή, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου καταγγέλλεται ότι μετά την πρόσφατη αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 13% στο 23%, οι μοναδικές υπηρεσίες που εξαιρούνται από αυτή την αύξηση, είναι οι υπηρεσίες του all inclusive, που παραμένουν στο 13% και μάλιστα μόνο για αυτούς που κλείνουν τα πακέτα από το εξωτερικό και όχι από την Ελλάδα.
«Το ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε γνώση του περιεχομένου της ΠΟΛ 1182/2011 όπου οι υπηρεσίες πακέτου ξενοδοχείων (με πρωινό, ημιδιατροφή, πλήρη διατροφή ή all inclusive), σε περίπτωση που ο διαχωρισμός της ενιαίας τιμής του πακέτου δεν είναι εφικτός, καθορίζονται επιμέρους ποσοστά υπηρεσιών διαμονής (που φορολογείται με ΦΠΑ 6,5%) και υπηρεσιών εστίασης ή άλλων υπηρεσιών (που φορολογούνται με ΦΠΑ 23%). Επομένως, έχουν ακολουθηθεί πλήρως οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες», επισημαίνεται στην επιστολή.
Όσον αφορά στον έτερο ισχυρισμό πως «μόνο γι αυτούς που “κλείνουν” τα πακέτα από το εξωτερικό και όχι από την Ελλάδα ισχύει η εξαίρεση με τον Φ.Π.Α.» επισημαίνεται ότι στην ως άνω ρύθμιση, δεν προβλέπεται διαφορετική φορολογική μεταχείριση Φ.Π.Α. που να απορρέει από τη γεωγραφική θέση από την οποία πραγματοποιείται η κράτηση. Αν δηλαδή η κράτηση για το πακέτο διακοπών γίνεται από το εντός η εκτός Ελλάδας.
Κλείνοντας ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνεται ότι «εξαρχής διαφωνήσαμε κατηγορηματικά στην αύξηση του Φ.Π.Α. της εστίασης στο 23%. Ελπίζουμε από 01.01.12 η ως άνω λανθασμένη απόφαση να διορθωθεί. Η εφαρμογή πάντως της απόφασης στα ξενοδοχειακά πακέτα, όπως ορίζεται στην ΠΟΛ 1182/2011 είναι σύμφωνη, τόσο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, όσο και με την υφιστάμενη νομοθεσία».
«Παρόμοιες ενέργειες «που εκθέτουν χωρίς λόγο τη χώρα και τον τουρισμό της διεθνώς, δημιουργώντας ταυτόχρονα αναστάτωση στις επιχειρήσεις, πρέπει να αποφεύγονται», υπογραμμίζεται.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας
πηγή: NewsKosmos.Com/www.zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις