Νόσο των λεγεωνάριων εμφάνισαν Βρετανοί έπειτα από διακοπές στην Κέρκυρα

                 Το βακτήριο Legionella pneumophila ζει σε υγρά περιβάλλοντα και συχνά εντοπίζεται σε κλιματιστικά.
ΛονδίνοΑπό τον περασμένο Αύγουστο έχουν καταγραφεί στη Βρετανία εννέα κρούσματα της λεγόμενης νόσου των λεγεωνάριων που σχετίζονται όλα με ταξίδια αναψυχής στην Κέρκυρα, ανακοίνωσε η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας Υγείας.
H υπηρεσία συνεργάζεται τώρα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τις ελληνικές αρχές Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ταυτοποιηθεί η πηγή της λοίμωξης, αναφέρει την Παρασκευή η υπηρεσία.
Διευκρίνισε πάντως ότι ακόμα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι τουρίστες να κόλλησαν τη νόσο όχι στην Κέρκυρα αλλά στη Βρετανία.
Η νόσος των λεγεωνάριων, μια μορφή πνευμονίας που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, προκαλείται από το βακτήριο Legionella pneumophila, το οποίο ζει σε υγρά περιβάλλοντα και συχνά εντοπίζεται σε κλιματιστικά.
Στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές επιδημίες της νόσου, σύμφωνα όμως με τα διαθέσιμα στοιχεία τουλάχιστον 135 κρούσματα είχαν εμφανιστεί σε ξένους τουρίστες που είχαν μείνει σε ελληνικά ξενοδοχεία την πενταετία 1990-95.
«Οι Βρετανοί πολίτες που ταξιδεύουν στην Κέρκυρα θα πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτή την πιθανή σχέση, ωστόσο δεν προτείνουμε στον κόσμο να αλλάξει τα σχέδιά του για διακοπές» δήλωσε ο καθηγητής Νικ Φιν, ειδικός της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας.
Η βακτηριακή λοίμωξη έχει περίοδο επώασης περίπου δύο εβδομάδων και προκαλεί συμπτώματα που αρχικά θυμίζουν γρίπη.
Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και θεραπεύεται με αντιβιοτικά.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις