ΝΑΤΟ προς ΠΓΔΜ: Δεν αλλάζει η συμφωνία στο Βουκουρέστι

          
"Πάγο" στις ελπίδες της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ - που αναπτέρωσε η απόφαση της Χάγης - έβαλαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τονίζοντας ότι δεν αλλάζουν τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.
Το ίδιο μήνυμα είχαν στείλει πριν μερικές ημέρες και οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.
Στο κείμενο του ανακοινωθέντος της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, αναφέρεται ότι η Συμμαχία "επαναβεβαιώνει την πολιτική των ανοιχτών θυρών και την ισχυρή δέσμευση για την Ευρωατλαντική ολοκλήρωση των υποψηφίων εταίρων μας, σε συμφωνία με προηγούμενες αποφάσεις που ελήφθησαν στις Συνόδους του Βουκουρεστίου, του Στρασβούργου - Κελ και της Λισαβόνας".Και προστίθεται: "Οι δημοκρατικές αξίες, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές για τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι υποψήφιες χώρες και τις ενθαρρύνουμε να συνεχίζουν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις για την προώθηση των Ευρωατλαντικών τους φιλοδοξιών".
Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας. "Η κοινή θέση του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί επιβεβαιώνει τις ομόφωνες αποφάσεις της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, το Στρασβούργο και τη Λισαβόνα. Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε αντίστοιχη απόφαση τη Δεύτερα. Παραμένει ανοικτή, μόλις οι υποψήφιες χώρες εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δύο οργανισμοί. Πρόκειται για θετικό μήνυμα και πρέπει να το αξιοποιήσουν. Από αυτές εξαρτάται" δήλωσε, μετά το τέλος της Συνόδου.
Όπως υποστήριξε, οι τελευταίες τρεις ημέρες ήταν κρίσιμες για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ υπογράμμισε τρία σημεία, τα οποία "πρέπει να είναι σαφή σε όλους":
Πρώτον, "παραμένουμε προσηλωμένοι σε ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέσω διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ".
Δεύτερον, "το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί διά της τεθλασμένης. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα την έχει. Ελπίζω να δείξει την ίδια βούληση και η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".
Τρίτον, "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής".
Nooz.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις