Γιατί η δραχμή...απομακρύνεται

του Κώστα Στούπα
Μια επιτυχής έκβαση του PSI θα αποτελεί την δεύτερη επιτυχία της χώρας από τότε που περιήλθε στην δίνη της χρεοκοπίας στις αρχές του 2010.
Η πρώτη ήταν πριν μερικές εβδομάδες η αποφυγή της περίπτωσης του κ. Πετσάλνικου για τη θέση του πρωθυπουργού στη θέση του κ. Παπαδήμου. Υποθέστε την περίπτωση που των διαπραγματεύσεων για το PSI ηγούνταν ο νυν πρόεδρος της Βουλής, των εκπροσώπων ή κατά τον ποιητή, των έρημων και απρόσωπων.
Μια συμφωνία του PSI θα αποτελεί την πρώτη επιτυχή προσπάθεια τιθάσευσης του Ελληνικού χρέους, αφού θα περικλείει μια γενναία μείωσή του.
Αν το χρέος είναι ή όχι βιώσιμο θα το διαπιστώσουμε πολύ αργότερα όταν θα αλλάξουν οι όροι της Ελληνικής οικονομίας.
Με ύφεση της τάξης του 5-6%, με τις ελάχιστες εναπομείνασες σημαντικές Ελληνικές επιχειρήσεις έτοιμες να φύγουν εκτός Ελλάδος, με το γραφειοκρατικό τέρας του δημοσίου αλώβητο και την διαφθορά ακμάζουσα, κανένα χρέος δεν είναι βιώσιμο, ούτε καν το μηδενικό.
Θα πρέπει να έχει ξεπλύνει κάποιος το μυαλό του σε πολλά αιρετικά πλυντήρια μαρξιστικών σολομωνικών για να μην το αντιλαμβάνεται αυτό το στοιχειώδες.
Μια επιτυχία στο μέτωπο το εθελοντικού «κουρέματος» μπορεί να χρησιμέψει σαν ψυχολογικό εφαλτήριο για τις μεταρρυθμίσεις αναδιάρθρωσης του δημοσίου.
Θα έχετε προσέξει εσχάτως πως δεν ακούμε και διαβάζουμε για τη σοσιαλιστικής έμπνευσης «δικαιοσύνη» των οριζόντιων μειώσεων μισθών και συντάξεων και κοροϊδία της εφεδρείας. Διαβάζουμε για αναδιάρθρωση εκ βάθρων του δημόσιου τομέα, με Γαλλικά σχέδια και στενή παρακολούθηση από την Task Force του κ. Ραϊχενμπαχ...
Το προηγούμενο της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, πάντως αποτελεί καλό προηγούμενο για τις δυνατότητες του κράματος που συνδυάζει την βόρεια μεθοδολογία και πειθαρχία με τον ενθουσιασμό και ευελιξία του νότου.
Διαβάζουμε πλέον λοιπόν για διάλυση περιττών οργανισμών και μείωση του δυναμικού κατόπιν αξιολόγησης. Δημόσιο που να παράγει δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ αν δεν υπάρχουν αξιολογήσεις και αυτοί που προσφέρουν δεν αμείβονται καλύτερα από αυτούς δεν προσφέρουν το ίδιο καλά. Αυτοί που δεν προσφέρουν καθόλου δεν πρέπει να αμείβονται καθόλου.
Την αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας ενισχύουν τις τελευταίες μέρες η ενεργή στάση του ΔΝΤ αλλά και της Γερμανίας με την βαρύτητα που διαθέτει σαν ατμομηχανή της ευρωζώνης στις διαπραγματεύσεις για το PSI.
Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την εκτίμηση πως για πρώτη φορά στην τελευταία διετία η χώρα απομακρύνεται αντί να προσεγγίζει το καταστροφικό σενάριο της δραχμής.
                                                                                                        Ομφαλός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις