Ο χαλβάς, το ταχίνι και το σουσάμι παχαίνουν;

Παύλος Διονυσσόπουλος vita.gr
Και τα  τρία προϊόντα έχουν αρκετές θερμίδες, γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους. Τα 100 γρ. χαλβά έχουν 536 θερμίδες, τα 100 γρ. ταχίνι 663 και τα 100 γρ. σουσάμι 576 θερμίδες. 
Έχουν και λιπαρά; 
Ναι, πολλά! Στην πλειονότητά τους είναι ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν το 45% και το 40% αντίστοιχα της σύστασης του τροφίμου. Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός. 
Το έλαιο του σουσαμιού είναι εφάμιλλο του ελαιολάδου; Η θρεπτική αξία του σησαμελαίου προσεγγίζει αυτήν του ελαιολάδου. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με την πρόληψη και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά. Επιπλέον, είναι πολύ ανθεκτικό στο μαγείρεμα (ψήσιμο, βράσιμο, τηγάνισμα). Είναι αξιοσημείωτο ότι σε υψηλές θερμοκρασίες τα αντιοξειδωτικά του όχι μόνο δεν καταστρέφονται, αλλά «ισχυροποιούνται», προστατεύοντας ακόμη περισσότερο το σησαμέλαιο. Γι’ αυτό και πολλά έλαια που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική περιέχουν σησαμέλαιο, ώστε να προστατεύονται από την οξείδωση. 
                                                           Ομφαλός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις