Προσοχή: Οι σχολικές τσάντες προκαλούν πόνο στην πλάτη

Από ιατροnet
 
Οι τσάντες που κουβαλούν οι μαθητές στην πλάτη και είναι φορτωμένες με βιβλία έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα πόνου στην πλάτη, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ισπανούς μαθητές.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of disease in childhood’ αναφέρουν ότι πολλοί μαθητές είχαν υπερβολικά φορτωμένες τσάντες στην πλάτη, γεγονός που συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα πόνου στην πλάτη σε 1.403 μαθητές που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Hospital da Costa στη Burela και το University Hospital Son Dureta στην Πάλμα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να κουβαλούν οτιδήποτε ζυγίζει περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους.
Ελήφθησαν μετρήσεις μαθητών ηλικίας 12 έως 17 ετών από 11 σχολεία της Βόρειας Ισπανίας. Έδειξαν ότι σχεδόν τα δυο τρίτα των μαθητών είχαν τσάντες που δεν τηρούσαν τον κανόνα του 10%. Στη συνέχεια αναλύθηκε το βάρος των τσαντών για τον πόνο στην πλάτη, που μετρήθηκε ως πόνος τουλάχιστον 15 μέρες το έτος.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες με βάση το βάρος της τσάντας. Μαθητές που ανήκαν στην ομάδα με την πιο βαριά τσάντα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πόνο στην πλάτη σε σχέση με την ομάδα με τις ελαφρύτερες τσάντες.
Η έκθεση ανέφερε ότι ο πόνος στην πλάτη ήταν μεγαλύτερο πρόβλημα σε μαθήτριες και ότι ο κίνδυνος αύξανε με την ηλικία.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα ευρήματα έχουν ισχυρές εφαρμογές.
Πολλά παιδιά κουβαλούν υπερβολικά φορτωμένες τσάντες, υπερβολή που δεν θα επιτρεπόταν για εργαζόμενους.
                                Ομφαλός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις