Η σελήνη στην εγγύτερη απόσταση από τη Γη απόψε!

Από blog.gr
Η 6η Μαΐου εκτός από ημέρα διεξαγωγής των εκλογών είναι και η μέρα κατά την οποία θα έχουμε και το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους και αυτό γιατί εμφανίζεται σε κοντινή απόσταση από τη γη Παράλληλα θα έχουμε και την κορύφωση της δραστηριότητας μιας ανοιξιάτικης βροχής διαττόντων που είναι γνωστή σαν «Ήτα Υδροχοΐδες».
Εκτός από την πανσέληνο, η Σελήνη θα βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη, περίπου στα 357.000 χιλιόμετρα.
Η σελήνη στην εγγύτερη απόσταση από τη Γη απόψε!Ο κ.Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, με ένα άρθρο του στην Καθημερινή (kathimerini.gr), υπό τον τίτλο "Η Σελήνη των Μύθων", επιχειρεί να θέσει το ζήτημα στην επιστημονική του διάσταση διαλύοντας κάθε μεταφυσικό μύθο
" Η καθημερινή παρουσία της Σελήνης στον ουρανό αλλά και η συνεχής αλλαγή της φωτισμένης της μορφής επηρέαζε ανέκαθεν τους ανθρώπους όπως φαίνεται στα τραγούδια, στις προλήψεις και στις δογματικές τους αντιλήψεις. Πάρτε, για παράδειγμα, την Πανσέληνο της ερχόμενης Κυριακής (ξημερώματα της 6ης Μαϊου 2012) που συμπίπτει με το περίγειο της Σελήνης (356.953 χλμ.) με διαφορά δύο μόνο λεπτών.
Η σύπτωση αυτή δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο αλλά ούτε και κάτι το συνηθισμένο αφού συμβαίνει κάθε 400 περίπου ημέρες... Στο περίγειό της η Σελήνη φαίνεται 14% μεγαλύτερη και κατά 30% περίπου πιο λαμπερή. Η επίδραση όμως της Σελήνης είναι αμελητέα αφού την Κυριακή τα νερά της θάλασσας δεν πρόκειται να ανέβουν περισσότερο από μερικά μόνον εκατοστά.
Το γεγονός όμως του περιγείου δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη, αφού στον ορίζοντα η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη στον ορίζοντα απ’ ότι όταν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις