Υπερτροφές (superfoods)

En-Gr


Οι υπερτροφές ή αλλιώς superfoods είναι τροφές με υψηλή συγκέντρωση πολλών υψηλής ποιότητας θρεπτικών συστατικών - είναι τροφές με υψηλή διατροφική αξία και πολλές φυσικές βιταμίνες. Υψηλής ποιότητα συστατικό σημαίνει και θρεπτικό συστατικό με μεγάλη απορροφητικότητα από τον οργανισμό. Βέβαια υπάρχει μία υπερβολή από τα ΜΜΕ για να δημιουργήσουν εντυπώσεις γύρω από συγκεκριμένες τροφές που ίσως να μην αξίζουν περισσότερο διατροφικά από άλλες αλλά με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων.
Τα περισσότερα ακατέργαστα, μη υβριδικά και ωριμασμένα στο φυτό φρούτα και λαχανικά είναι κορυφαίες υπερτροφές, γιατί έχουν από την ίδια την φύση υψηλή διατροφική αξία. Πολλές αυτόχθονες τροφές σε διάφορες χώρες είναι υπερτροφές και ισως να μην είναι γνωστές έξω από την χώρα προέλευσής τους.
Παρακάτω είναι μία λίστα τέτοιων υπερτροφών τις οποίες μπορούμε να βρούμε και στην Ελλάδα με υψηλές συγκεντρώσεις πολλών θρεπτικών συστατικών με περιγραφή των 3 πρώτων.
Σπανάκι. Προτιμάτε να το τρώτε ωμό η λίγο βρασμένο, περιέχει βιταμίνες Κ, Α, μαγνήσιο, μαγκανήσιο, σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη B2 και Ε καθώς και πολλά άλλα οφέλιμα συστατικά. Έχει υψηή πρωτείνη και είναι ιδανικό για απώλεια βάρους.
Μπρόκολο, φανταστικό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες καιαντικαρκινικό λαχανικό με πλήθος βιταμίνες που βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος. Από τις πιο σημαντικές τροφές. Μαγειρεύτε το λίγο για να δυναμώσετε την αντιοξειδωτική του δύναμη.
Μούρα και κεράσια. Με βιταμίνη C αλλά και αντιοξειδωτικές δραστηριότητες είναι από τις πιό σημαντικές τροφές και βοηθούν στις φλεγμονές, στην αρθρίτιδα και στα καρδιακά νοσήματα.
Πολύ σημαντικές επίσης υπερτροφές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το αβογκάντο, οι κολοκυθόσποροι, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, ο λιναρόσπορος, τα μαύρα φασόλια, το παρθένο ελαιόλαδο, ο βασιλικός κ.α

Ζιζάνιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις