«Πόλεμος» για μία θέση...

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
0
«Πόλεμος» για μία θέση...
Χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν πλέον να καταφύγουν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους. Φέτος έχουν υποβληθεί 96.000 αιτήσεις για τις θέσεις σε παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ
Οι δήμοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και των περικοπών στους πόρους. Ταυτόχρονα στον «αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν 43.000 θέσεις που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, αν δεν βρεθούν 125 εκατ. ευρώ
«Μάχη» για μια πολυπόθητη θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δίνουν χιλιάδες οικογένειες, που δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικούς εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους.
Την ίδια στιγμή, οι δήμοι αδυνατούν και φέτος να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, καθώς οι αιτήσεις που έγιναν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Από τη μια η έλλειψη προσωπικού και από την άλλη οι περικοπές στα κρατικά κονδύλια έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το κλείσιμο σταθμών.

Ταυτόχρονα, στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν 43.000 θέσεις που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και αφορούν τη φιλοξενία παιδιών εργαζόμενων μητέρων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ΑΜΕΑ για τη σχολική χρονιά 2012-13.
Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο να απορριφθούν οι αιτήσεις του 55% των ενδιαφερόμενων μητέρων και να μείνουν τα παιδιά τους εκτός παιδικών σταθμών αν δεν βρεθούν επιπλέον 125 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Επιστολή στον υπ. Εργασίας έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης για το θέμα του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, φέτος έχουν υποβληθεί 96.000 αιτήσεις εργαζόμενων μητέρων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή 43% περισσότερες από την περσινή χρονιά.
«Με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συνολικά 125 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην πλήρωση 43.000 θέσεων παιδιών», τονίζει ο κ. Ασκούνης, ο οποίος γι' αυτόν τον λόγο ζητά επιπλέον χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί.

Τη χορήγηση κουπονιών πρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, για όσες οικογένειες δεν καταφέρουν να εξυπηρετηθούν από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Παράλληλα να σημειωθεί ότι κάποιοι σταθμοί έμειναν κλειστοί την παρούσα σχολική χρονιά, εκ των οποίων αρκετοί διέθεταν σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά δεν είχαν προσωπικό για να λειτουργήσουν.
Χαρακτηριστική περίπτωση το Χαλάνδρι, στο οποίο δύο υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί φέτος κατέβασαν ρολά, αφήνοντας εκτός 250 παιδιά, ενώ ανάλογη τύχη είχε ακόμη ένας παιδικός και στον Βύρωνα. Βασική αιτία είναι οι μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων και οι λήξεις συμβάσεων. Τα φιλοξενούμενα παιδιά στα ΚΔΑΠ μπορούν να απολαύσουν δωρεάν υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, ωδείου, αθλητισμού, εκμάθηση αγγλικών, υπολογιστών κ.ά.
Θετική είδηση, ωστόσο, αποτελεί η έγκριση προσλήψεων 4.700 συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς, γεγονός που αποτελεί μια προσωρινή «ανάσα» για αρκετούς ΟΤΑ. Βέβαια, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τα αντανακλαστικά των δήμων, οι οποίοι πρέπει αμέσως να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στα πόστα τους την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά η νέα σεζόν φύλαξης βρεφών και νηπίων στους σταθμούς.
Αλλωστε, αυτό προέτρεψε τους δημάρχους και ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα. «Τρέξτε, για να μη χαθούν θέσεις και τα κονδύλια», τόνισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αριθμός των 4.700 θέσεων συμβασιούχων είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το προσωπικό που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων. Με μελανά χρώματα περιγράφει επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ την κατάσταση των παιδικών σταθμών. «Φέτος θα έχουμε περισσότερα παιδιά στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή οι δήμοι έχουν δεχθεί σημαντικές περικοπές πόρων, ενώ οι γονείς πληρώνουν μόνο ένα συμβολικό ποσό για τη φύλαξη των παιδιών τους.
Ανάλογη ανησυχία εκφράζει και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος μάλιστα προτείνει στις οικογένειες που δεν θα κατορθώσουν να γράψουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς σταθμούς να χορηγηθούν κουπόνια με τα οποία να έχουν μεγάλες εκπτώσεις σε ιδιωτικούς.
Σε κάθε περίπτωση, «το μάρμαρο» καλούνται και πάλι να πληρώσουν οι γονείς, οι οποίοι τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.
Τα προηγούμενα χρόνια στην πλειονότητά τους οι δήμοι δεν είχαν προχωρήσει σε σωστές προβλέψεις. Η συνήθης πολιτική που ακολουθούσαν ήταν οι προσλήψεις συμβασιούχων και όχι μόνιμου προσωπικού, χωρίς επίσης να κατασκευάζουν νέους σταθμούς, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές υπήρξε αύξηση πληθυσμού.
Αποτέλεσμα, σήμερα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση οι δημοτικοί σταθμοί να μη φτάνουν και όπου υπάρχουν να μην επαρκεί το προσωπικό. Σοβαρές ελλείψεις στον Δήμο Αθηναίων
Απολύονται 265 συμβασιούχοι του Δημοτικού Βρεφοκομείου
Δραματικές εξελίξεις αναμένονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, καθώς απολύονται έπειτα από δικαστική απόφαση 265 συμβασιούχοι από τους 425 που εργάζονταν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Το προσωπικό, με τις ελλείψεις που δημιουργούνται, είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες, με άμεσο κίνδυνο να μείνουν εκτός τα μισά από τα 5.500 παιδιά που φιλοξενούν οι 82 παιδικοί σταθμοί του Δήμου. Μάλιστα, σήμερα οι εργαζόμενοι του Βρεφοκομείου προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση των συναδέλφων τους.
Μιλώντας στο «Εθνος» η κ. Μ. Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, που είναι αρμόδιος φορέας διαχείρισης 82 βρεφονηπιακών σταθμών, ανέφερε ότι η δικαστική απόφαση φέρνει τα πάνω-κάτω στον προγραμματισμό. «Εάν δεν απολύονταν οι συμβασιούχοι θα τα καταφέρναμε. Φέτος δεν υπήρξε μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις των γονέων, δεδομένου πως αρκετοί μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους» τόνισε, προσθέτοντας πως «οι σταθμοί φιλοξενούν 5.500 παιδιά και οι αιτήσεις που έγιναν είναι 5.700. Ωστόσο έγιναν 700 διαγραφές παιδιών που έφυγαν από τη χώρα μας». Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Βρεφοκομείο προχώρησε στην τροποποίηση του κανονισμού, δίνοντας προτεραιότητα σε χαμηλόμισθους, καθώς επίσης αναπήρους, διαζευγμένους και μονογονεϊκές οικογένειες. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενηθούν και παιδιά ανέργων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα σε πολλούς σταθμούς.
Επίσης μείωσε τα τροφεία στα χαμηλά εισοδήματα και τα αύξησε στα πολύ υψηλά. Ακόμα απαλλάσσει ανέργους, καθώς και όσους έχουν εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, ενώ οικογένειες μέχρι 30.000 ευρώ με κοινωνικά προβλήματα (π.χ. ανάπηροι) δεν πληρώνουν τροφεία.
Δήμος Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης
Δωρεάν 4.937 θέσεις παρά την κρίση
Ενα μοναδικό ρεκόρ δημιουργεί ο Δήμος Νέαπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης μέσα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Για την επόμενη σχολική περίοδο προσφέρει στους δημότες του δωρεάν 4.937 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Προκειμένου μάλιστα να συγκεντρωθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων δημοτών, οι υπηρεσίες του δήμου παραμένουν ανοιχτές και τα Σαββατοκύριακα, επιστρατεύοντας 30 υπαλλήλους.
Για τις μητέρες
Για να το πετύχει αυτό η δημοτική αρχή εξασφάλισε χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα. Απευθύνονται στις μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, είναι αυτοαπασχολούμενες ή άνεργες, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ή τη διευκόλυνσή τους στην αναζήτηση εργασίας. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.
Σε ό,τι αφορά τα φιλοξενούμενα παιδιά, στα ΚΔΑΠ μπορούν να απολαύσουν εντελώς δωρεάν υπηρεσίες φύλαξης, δημιουργικής απασχόλησης, ωδείου, αθλητισμού (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ.), πολιτιστικών δραστηριοτήτων (θέατρο, σκάκι, εκμάθηση παραδοσιακών χορών), εκμάθηση Αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, βοήθειας στο σχολικό διάβασμα, ενώ θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη στους γονείς.
Επιπλέον, στο πρόγραμμα εντάσσονται και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία για παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικους με αναπηρία.
Αυτά περιλαμβάνουν καθημερινή δημιουργική απασχόληση, εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, επαγγελματική προκατάρτιση, γυμναστική, θέατρο, φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση. Να σημειωθεί ότι μόνο για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ της περσινής περιόδου προσλήφθηκαν περισσότερα από 400 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αριθμός που τώρα αναμένεται να αυξηθεί.
Υψηλή ζήτηση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να υποβληθούν περίπου 8.000 αιτήσεις για την κάλυψη των συνολικά 4.937 θέσεων. Γι' αυτόν τον λόγο ο δήμος αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτές ακόμα και το Σάββατο και την Κυριακή, σε συνεχές ωράριο από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., τις αρμό
διες κοινωνικές του υπηρεσίες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γονείς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις