Οικονομικά προβλήματα και άγχος στο γάμο



En-Gr
Πολλά ζευγάρια ανακαλύπτουν ότι τα οικονομικά είναι μια από τις πρωταρχικές πηγές τριβής. Είναι ένα ζήτημα που τα περισσότερα ζευγάρια, δεν μπορούν ποτέ πραγματικά να το συζητήσουν μεταξύ τους. Πώς νιώθετε για τα χρήματα; Πώς αισθάνεται ο/η σύζυγός σας για τα χρήματα; Τι είναι στ’αλήθεια οικονομική ανάγκη και τι είναι πολυτέλεια; Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα χρήματα και ποιος θα πρέπει να το χειριστεί αυτό; Τι είναι οι δικοί σας και της/του συζύγου σας, μακροπρόθεσμοι οικονομικοί στόχοι;
Τα περισσότερα ζευγάρια αν πάρουν το χρόνο τους να έρθουν πιο κοντά και να συζητήσουν τα ζητήματα σαν αυτό, θα ανακαλύψουν ότι παρόλο που μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδέες για την αποταμίευση και τις δαπάνες, ίσως θα μπορούσαν να επιλύσουν αυτές τις διαφορές, πριν γίνουν διχαστικές.
Αν η σχέση σας είναι από εκείνες που έχουν πάρει την «κάτω βόλτα» λόγω άγχους από τα οικονομικά ζητήματα, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να καθίσετε μαζί με τα χαρτιά των τραπεζών, μολύβι, χαρτί, αριθμομηχανή και να φτιάξετε έναν αποτελεσματικό προϋπολογισμό που να μπορείτε να αντέξετε. Ίσως χρειαστεί να περάσουν μερικές εβδομάδες για να καταγράψετε κάθε τι που ξοδεύετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μπορέσετε να δείτε πού πηγαίνει κάθε δεκάρα.
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τις μεγάλες δαπάνες, αλλά τα μικρότερα έξοδα (στεγνό καθάρισμα, είδη φαρμακείου, τρόφιμα) είναι εκείνα που ξεφεύγουν από τον έλεγχο και αθροίζονται. Γράψτε κάτω τα πάγια έξοδα σας: ενοίκιο, πληρωμές δανείων, φροντίδα των παιδιών ή τα ασφαλιστικά έξοδα. Στη συνέχεια συμπεριλάβετε τα έξοδα εκείνα που είναι πιο ευέλικτα: διασκέδαση, ρούχα, τρόφιμα, και ούτω καθεξής.
Τι μπορεί να κοπεί ή να μειωθεί;
Αν κάνετε ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό, ίσως να βρεθείτε σε θέση να βάλετε στην άκρη κάποια χρήματα από την εξοικονόμηση κάθε μήνα, καθώς και χρήματα για τις έκτακτες ανάγκες. Καθορίστε ποιος θα χειριστεί ποιές πληρωμές και φροντίστε ότι θα βάλετε κάποια χρήματα σε προσωπικό λογαριασμό δαπανών για τον καθένα από εσάς, έτσι ώστε να μην είστε υποχρεωμένοι να συμβουλεύεστε ο ένας τον άλλον για κάθε μικρό έξοδο. Ωστόσο, πάντα πρέπει να συζητάτε σημαντικές αγορές ή επενδύσεις.
Όταν συζητάτε για χρήματα, προσπαθήστε να το κάνετε σαν επιχειρηματίες, κι όχι συναισθηματικά. Αποφύγετε τις κατηγορίες και τις «ταμπέλες» - π.χ. το να κατηγορείτε το σύζυγό σας ότι ξοδεύει αλόγιστα χρήματα ή ότι αυτός/η φταίει για τα όποια προβλήματα, δεν είναι ότι καλύτερο για να ευδοκιμήσει η συνεργασία.
Το πιο σημαντικό, άσχετα με το πόσο σφιχτά είναι τα πράγματα, είναι να εξοικονομήσετε ένα, έστω πολύ μικρό, αποθεματικό ποσό για την ευχαρίστηση. Ακόμα κι αν βγείτε μια φορά την εβδομάδα για μια ταινία ή μια πίτσα, μόνο οι δυο σας, θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα για τη σχέση σας, αν εσείς οι ίδιοι απολαμβάνετε κάτι που και που.
Ζιζάνιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις