ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : '' Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα, προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στα Δωδεκάνησα''
Το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και των αστυνομικών τμημάτων στα Δωδεκάνησα, φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής της Ν.Δ κ.Μάνος Κόνσολας με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ.Δένδια.
Τα στοιχεία που παραθέτει ο κ.Κόνσολας είναι αποκαλυπτικά.
Αποδεικνύεται ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού σε όλη την Ελλάδα. Οι ελλείψεις αγγίζουν το 40 τοις εκατό της συνολικής οργανικής της δύναμης. Από τους 800 αστυνομικούς που έπρεπε να υπηρετούν κανονικά στα Δωδεκάνησα, υπάρχουν μόνο 489.
Ο κ.Κόνσολας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους λαθρομετανάστες στο Φαληράκι και τους κινδύνους που υποκρύπτονται από το σκηνικό έντασης στην περιοχή.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα προς τον κ.Δένδια, έχει ως εξής:
Προς: Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ : ''Υποστελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και ελλείψεις προσωπικού για την αστυνόμευση της περιοχής''
Κύριε Υπουργέ,
Τα Δωδεκάνησα, αντιμετωπίζονται, εδώ και πολύ καιρό, με άνισο τρόπο σε ότι αφορά τη στελέχωση των κρατικών και διοικητικών δομών.
Ιδιαίτερα όμως στον τομέα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας του πολίτη, η υποστελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και οι ελλείψεις προσωπικού, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Η Ρόδος και η Κως αποτελούν πύλες εισόδου στη χώρα ενώ και τα άλλα νησιά αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες και επισκέπτες. Αν συνυπολογίσουμε και το υπαρκτό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, το θέμα της ασφάλειας είναι μείζον για την περιοχή μας.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου υπάρχουν 800 οργανικές θέσεις προσωπικού αλλά η υπάρχουσα δύναμη είναι 489, υπάρχουν δηλαδή 311 κενές θέσεις. Παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμους τομείς και σε αστυνομικά τμήματα, που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες καταγράφεται αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών.
Στην Α' Δωδεκανήσου, που περιλαμβάνει τη Ρόδο και τα νησιά του νοτίου συγκροτήματος του νομού, ενώ η οργανική δύναμη του προσωπικού είναι 520 άτομα, αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 316.
Στη Β' Δωδεκανήσου, που περιλαμβάνει την Κω και τα νησιά του βορείου συγκροτήματος, υπηρετούν 173 αστυνομικοί ενώ η οργανικές θέσεις είναι 280.
Είμαι υποχρεωμένος επίσης να επισημάνω ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου είναι η πλέον υποστελεχωμένη σε ολόκληρη τη χώρα και οι ελλείψεις προσωπικού αγγίζουν το 40 τοις εκατό της οργανικής δύναμης.
Το αστυνομικό τμήμα στο Φαληράκι, που λειτουργεί κατά τη θερινή περίοδο, στελεχώνεται από δύο άτομα που υπερβάλουν εαυτόν, όπως και όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ στα Δωδεκάνησα, για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχει έντονο πρόβλημα με παραβατική συμπεριφορά λαθρομεταναστών που διαμένει παράνομα και προκαλεί κατοίκους και επισκέπτες. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και υποκρύπτει κινδύνους, την ίδια στιγμή που αυτόκλητες ομάδες επιχειρούν να υποκαταστήσουν το νόμο και τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας. Και όλα αυτά σε μία τουριστική περιοχή που βλέπει να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της και να απαξιώνεται.
Αποτελεί, για όλους μας, αδήριτη ανάγκη να ενισχυθεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η προαναφερθείσα.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ.Υπουργός
 Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που καταγράφεται στα Δωδεκάνησα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις