Υποψίες γεννούν οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές στη Ρόδο

Από γραφίδα
Υποψίες γεννούν οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές στη Ρόδο - Ζητήθηκε η παρέμβαση του ΕισαγγελέαΤο φαινόμενο της εκδήλωσης πυρκαγιών, σχεδόν σε καθημερινή βάση και «κατά ύποπτο και περίεργο τρόπο», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος με υπόμνημα που παρέδωσε σήμερα στον Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κ. Ιωάννη Μητσιόπουλο.
Με την ιδιότητα του προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου, ο κ. Χατζηδιάκος στηλιτεύει τη δράση «κακόβουλων εμπρηστών» και εξαίρει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όλων όσων συνδράμουν το έργο της. Θεωρεί όμως σκόπιμο και προτείνει, το έργο του εντοπισμού των αιτίων και των δραστών να αναλάβουν από κοινού όλες οι διωκτικές αρχές του νησιού (Αστυνομική Διεύθυνση (Τμήμα Ασφαλείας), Πυροσβεστική Υπηρεσία) υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα.
Αναφέρει συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου:
«Κύριε Εισαγγελέα,
Με την ιδιότητα του Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του νομού Δωδεκανήσου, παρατηρούμε με ιδιαίτερη ανησυχία, το φαινόμενο της συχνής πρόκλησης πυρκαγιών σε δασικές και άλλες δυσπρόσιτες περιοχές του νησιού της Ρόδου κατά ύποπτο και περίεργο τρόπο που δεν δικαιολογούν τον εμπρησμό από αμέλεια.
Το ύποπτο συνίσταται στο γεγονός στο ότι προκαλούνται εστίες πυρκαγιών ταυτόχρονα σε διαφορετικές περιοχές, ή στην ίδια περιοχή σε μεγάλη απόσταση από άλλη ελεγχόμενη εστία πυρκαγιάς.
Ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο προκαλούνται πυρκαγιές σχεδόν σε καθημερινή βάση και μάλιστα τις απογευματινές ώρες, γεγονός που δυσχεραίνει την άμεση κινητοποίηση τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης των εστιών, με κίνδυνο να καταστούν ανεξέλεγκτες με ανυπολόγιστες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον αλλά και την οικονομική – τουριστική δραστηριότητα του νησιού.
Όπως γνωρίζετε μετά την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης για την πρόσληψη των εργαζομένων στην ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ την κατάσβεση των πυρκαγιών έχουν αναλάβει (ευτυχώς μέχρι σήμερα με επιτυχία) οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου συνεπικουρούμενες από οχήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου καθώς και Εθελοντών, πλην όμως είναι αδύνατη σε μεγάλο βαθμό η στελέχωση παρατηρητηρίων ελέγχου και πρόληψης πυρκαγιών, γεγονός που παρέχει την δυνατότητα σε κακόβουλους εμπρηστές να κινούνται ανενόχλητα στα δάση του νησιού.
Επειδή το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για τον εντοπισμό των αιτίων και των δραστών της πρόκλησης πυρκαγιών, πλην όμως φρονούμε, πριν είναι αργά, ότι το έργο αυτό θα πρέπει να αναλάβουν από κοινού όλες οι διωκτικές αρχές του νησιού (Αστυνομική Διεύθυνση (Τμήμα Ασφαλείας), Πυροσβεστική Υπηρεσία) υπό την δική σας εποπτεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
Με εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου
Φώτης Χατζηδιάκος»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις