Με απεργία αρχίζει η νέα σχολική χρονιά


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 
Με απεργία αρχίζει η νέα σχολική χρονιά
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων (ΔΟΕ) κήρυξαν την πρώτη 24ωρη απεργία της νέας σχολικής χρονιάς για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Σε «θέση μάχης» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί, εξαγγέλλοντας κινητοποιήσεις με την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο με αιχμή τα οικονομικά και την αξιολόγηση. Ηδη, με χθεσινή απόφασή τους, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων (ΔΟΕ) κήρυξαν την πρώτη 24ωρη απεργία της νέας σχολικής χρονιάς για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους. Μια ημέρα πριν, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η τελετή του αγιασμού σε όλα τα σχολεία, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των διευθύνσεων εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Επίσης, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο που θα γίνει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στην κορυφή της αιτημάτων της ΔΟΕ βρίσκεται το ζήτημα των μεγάλων περικοπών στους μισθούς των εκπαιδευτικών, κυρίως των νεοδιόριστων που αμείβονται με 570 ευρώ το μήνα, αλλά και ο σχεδόν «μηδενικός» αριθμός μόνιμων διορισμών φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 200 δάσκαλοι και καθηγητές θα διοριστούν φέτος σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τους εκπαιδευτικούς να εκτιμούν ότι θα πρόκειται για τη δυσκολότερη σχολική χρονιά των τελευταίων ετών με πολλά κενά και χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες.
«Οι νέοι συνάδελφοί μας ζουν κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αφού καλούνται να υπηρετήσουν τη δημόσια εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με μισθούς της τάξης των 570 ευρώ το μήνα. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να έχει τέτοια αντιμετώπιση απέναντι σε εκείνους που εμπιστεύεται το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών μας», τονίζει, στην «Η», ο γ.γ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) Σπύρος Πετράκης.
Σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί κοινό «μέτωπο» δράσης, οι δάσκαλοι θα συντονίσουν τις κινήσεις τους με τους καθηγητές, οι οποίοι, επίσης, έχουν προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις με αιχμή το ζήτημα της αξιολόγησης. Η ΟΛΜΕ, με πολυσέλιδο υπόμνημα που παρέδωσε στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, τόνισε πως δεν θα γίνει αποδεκτή καμιά δυσμενής αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών και καμιά αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις εάν δεν αποσυρθεί η διάταξη του ν. 4024/11 για τη σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 14 Αυγούστου).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις