Θα πέσει "μάννα εξ ουρανού", αλλά όχι στην Αθήνα;

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ για την πρόθεση του να δρομολογήσει αγορές κρατικών ομολόγων μεσοβραχυπρόθεσμης διάρκειας πιθανώς μέσα στο φθινόπωρο, αλλάζουν τα δεδομένα ακόμα και για τις οικονομίες που βρίσκονται σε "πρόγραμμα" όπως η Ελλάδα.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν με συγκρατημένο τρόπο -και πολλές επιφυλάξεις- τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, μετά τις δηλώσεις Draghi στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η ΕΚΤ δεν θεωρεί νομισματική χρηματοδότηση των χωρών της Ευρωζώνης την αγορά κρατικών ομολόγων με διάρκεια μέχρι και 2 - 3 ετών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά το ένα τρισ. ευρώ που έριξε στην τραπεζική αγορά πριν από 10 μήνες, ο κ. Draghi ετοιμάζεται να... βρέξει "μάννα" εξ ουρανού μέσω της δευτερογενούς αγοράς κρατικών αλλά και εταιρικών (τραπεζικών) ομολόγων με διπλό στόχο, να σπάσει αφενός τον φαύλο κύκλο χρηματοδότησης τραπεζών - κρατών και αφετέρου να δώσει τον αναγκαίο χρόνο, 3 - 4 χρόνια, στις κυβερνήσεις για το μεγάλο πρότζεκτ της πολιτικής ενοποίησης που ετοιμάζεται να καταθέσει τον Δεκέμβριο η κα Merkel με τον κ. Hollande στην Σύνοδο Κορυφής. Οι "ελαστικότητες" αυτής της πολιτικής, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, αφήνουν περιθώρια να αντιμετωπισθεί η δυσκολία επιστροφής σε δανεισμό από τις αγορές των χωρών που είναι σε "πρόγραμμα", όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Η Ελλάδα σκοπίμως μπαίνει τελευταία στην σειρά καθώς για τις άλλες δύο χώρες οι αξιολογήσεις εφαρμογής του προγράμματος ευνοούν μια περισσότερο χαλαρή προσέγγιση. Για την Ελλάδα σχολιάζεται ότι το 2012 είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν σαφείς εκτιμήσεις, αλλά το 2013 "είναι μία άλλη χρονιά και η Αθήνα μέχρι τότε έχει χρόνο για να δείξει το κατά πόσο μπορεί να ακολουθήσει τον νέο βηματισμό..." της Ευρωζώνης.
Με άλλα λόγια, θα βρέξει... μάννα από την ΕΚΤ για να δοθεί χρόνος στους πολιτικούς να δουν κατά πόσο μπορούν να τρέξουν το πρότζεκτ του ευρώ, αλλά για την Ελλάδα όλα αυτά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αρχίσουν να διαμορφώνουν νέες προσδοκίες...Capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις