Επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Barack Obama


Η νίκη του Barack Obama σε πολιτείες-κλειδιά οδήγησε στην επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, για μία ακόμα τετραετία, μετά από μία σκληρή εκλογική αναμέτρηση. 
Οι πανηγυρισμοί στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών ξεκίνησαν όταν τα πρώτα exit polls έδειχναν νίκη για τον B. Obama, σε μία από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ. Αν και αρχικά το επιτελείο του Mitt Romney αμφισβήτησε τα exit polls που έδειχναν νίκη του Barack Obama στην πολιτεία-κλειδί του Ohio, στην πορεία το αποτέλεσμα της κάλπης δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης. Στη νικητήρια ομιλία του ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο συνεδριακό κέντρο Μακόρμικ του Σικάγο ο Obama, οποίος ανέβηκε στο βήμα έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μισέλ και τις δυο κόρες του Σάσα και Μαλία, δήλωσε: "Για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα καλύτερα δεν έχουν έλθει ακόμα". Επίσης, τόνισε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντίπαλό του στις εκλογές Mitt Romney, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του.
Για τον Mitt Romney o επανεκλεγείς πρόεδρος σημείωσε: "Μπορεί να είχαμε μια σκληρή μάχη, αλλά μόνο επειδή αγαπάμε βαθειά την πατρίδα μας", ενώ συνεχάρη τον αντίπαλό του για το πάθος με το οποίο διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία και τόνισε ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί του για "την πρόοδο της χώρας."
Από την πλευρά του ο ηττηθείς Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία δήλωσε ότι σε "μία εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική... προσεύχομαι ο πρόεδρος να επιτύχει να καθοδηγήσει το έθνος μας". "Πιστεύω στην Αμερική. Πιστεύω στον αμερικανικό λαό", είπε ο Ρόμνεϊ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Βοστώνη. "Έβαλα υποψηφιότητα γιατί ανησυχώ για την Αμερική. Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά οι αρχές μας διαρκούν" υπογράμμισε. 
Τα αποτελέσματα ανά πολιτεία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις 
Λίγο μετά τις 06:00 ώρα Ελλάδας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από 45 πολιτείες και την Περιοχή της Κολούμπια. Ο Barak Obama επανεξελέγη κερδίζοντας 303 εκλέκτορες έναντι 206 του αντιπάλου του Mitt Romney, ενώ και σε ποσοστό ψήφων σε πανεθνικό επίπεδο, μέχρι στιγμής προηγείται με 50% (59.898.607 ψήφους), έναντι 48% (57.226.526 ψήφους) του M. Romney.
capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις