14 Μαρτίου, ημέρα ενημέρωσης για τα προβλήματα του νεφρού

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν πρόβλημα Οξείας Νεφρικής Βλάβης, η οποία αν και αναστρέψιμη είναι δυνατόν να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην αιμοκάθαρση, ενώ συνοδεύεται από αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.. 
 Αυτό τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ Πλουμής Πασαδάκης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία από το 2006 εορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, φέτος 14/3/2013. «Δυστυχώς, συμπλήρωσε ο κ Πασαδάκης, το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο θέμα της Οξείας Νεφρικής Βλάβης. Δηλαδή οι πολίτες αγνοούν την επικινδυνότητα της νεφρικής προσβολής, η οποία θα πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμη με τρόπο παρόμοιο με αυτό της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Οξείας Νεφρικής Βλάβης, στην καθυστερημένη διάγνωση, στην κακή διαχείριση και στην παρατεταμένη νοσηλεία. Η κατάσταση αυτή κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ από την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους νοσηλείας αλλά και του κόστους αιμοκάθαρσης.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια Νεφρολογική Κοινότητα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, για την Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ)..
 Επίσης κρίνεται αναγκαία μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, ώστε η Νεφρική Προσβολή να γίνει αναγνωρίσιμη , με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Στο πλαίσιο αυτό και φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, με την καθοδήγηση της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας, μέσα από διάφορες δράσεις θα επιδιώξει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας της Οξείας Νεφρικής Βλάβης» κατέληξε ο κ Πασαδάκης.
 Βασικό σύνθημα της φετινής καμπάνιας για την 14 Μαρτίου, είναι «ΥΓΙΕΙΣ ΝΕΦΡΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ, STOP ΣΤΗ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Νεφρολογικής Εταιρείας η υλοποίηση της καμπάνιας, η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σπότ, θα γίνει με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Abbvie Φαρμακευτική Α.Ε και Roche Hellas A.E.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις