Καλό ταξίδι Κύριε Ρεχάγκελ

Του Κώστα Ρεσβάνη
                                                          Mein lieber Otto
H Καγκελάριος της χώρας σας, η Κα  Μέρκελ, είχε μια φαεινή ιδέα. Να σας αποστείλει, σε λίγες ημέρες, ως ευκαιριακό Πρέσβη στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια «αποκατάστασης και εξομάλυνσης των Ελληνογερμανικών σχέσεων» και, μάλιστα, με φιλοδοξία θεσμικών επαφών. Συμπαθάτε με, αλλά με χαρά άκουσα -μόλις χθες- ότι τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και ο Πρωθυπουργός, δεν δέχθηκαν τις συναντήσεις μαζί σας. Και πιστεύω ότι έπραξαν άριστα. Η σκέψη των επικοινωνιολόγων της κυβέρνησής σας ήταν απλή: Ο Ρεχάγκελ είναι αγαπητός στους ΄Ελληνες επειδή ως προπονητής κατέκτησε με την Εθνική ΄Ελλάδας το Πανευρωπαϊκό Κύπελο το 2004, άρα μπορεί να τους εμψυχώσει ως Γερμανός- για τα βάσανα που τραβάνε, να τους θυμίσει ότι «κανείς δεν πίστευε τότε ότι οι Έλληνες μπορούσαν να τα καταφέρουν και όμως τα κατάφεραν, άρα και τώρα μπορούν…». Και, βεβαίως, άλλα πολλά μπλα μπλα, ότι Μέρκελ, Σόιμπλε και λοιποί, τους συμπονούν και τους συμπαρίστανται.
Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτή η προσπάθεια που άκριτα, κατά τη γνώμη μου, δεχτήκατε; Τον φάντη με το ρετσινόλαδο. Τι σχέση έχει η επιτυχημένη προσπάθεια κάποιων ποδοσφαιριστών πριν από εννέα χρόνια, με τις τωρινές πολύπλοκες παραμέτρους που έφεραν τη Χώρα μας σε αυτό το μαύρο χάλι; Σας δηλώνω, lieber Otto, ότι δεν συμφωνώ με εκείνους που άκριτα και για δικούς τους, κομματικά ιδιοτελείς σκοπούς, φορτώνουν όλα τα βάσανά μας στους Γερμανούς. Θα έχετε, ίσως, ακούσει τις κραυγές για «μερκελιστές», για «στρατούς κατοχής» και άλλες αρλούμπες. Ξεχάστε τα αυτά, είναι εύκολες ετικέτες που κολλάμε όπου μας συμφέρει. Είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι εδώ ξέρουμε τις δικές μας αμαρτίες. Αλλά, ταυτόχρονα, όλοι γνωρίζουμε ότι η πρώτη δύναμη της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι λιγότερο τιμωρητική, λιγότερο προτεσταντική, περισσότερο αλληλέγγυα. Γεννηθήκατε στο Έσεν και κατανοείτε…
Να έχετε καλό ταξίδι στην Ελλάδα, κύριε Ρεχάγκελ, αλλά να σκεφθείτε ότι στην περιπέτεια αυτή σας στέλνουν σαν πραματευτή σε ιθαγενείς: φορτωμένο με χάντρες και καθρεφτάκια - και τίποτα άλλο!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις