Τα prior actions για να πάρουμε τη δόση

Αξιολόγηση 275.000 υπαλλήλων για την εύρεση αυτών που θα απολυθούν ή θα μπουν σε κινητικότητα, αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ κατά 3%, συγκεκριμένοι στόχοι για έσοδα και έλεγχο δαπανών και ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης περιμένει – σύμφωνα με πληροφορίες - η τρόικα από την Κυβέρνηση για να εγκρίνει τη δόση. Σε φάση ολοκλήρωσης σύμφωνα με αρμόδια στελέχη βρίσκονται τα Prior Actions, μαζί με το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου, με στόχο να έρθει «βροχή» από διατάξεις και άλλες ρυθμίσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Δημόσιο για τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «προαπαιτούμενα» στο πεδίο του δημοσίου οριστικοποιούνται και θα περιλαμβάνουν ρύθμιση για την δέσμευση περί 4.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων φέτος και συνολικά 15.000 έως το τέλος του 2014, αλλά και τους στόχους κινητικότητας που πλέον ανεξαρτητοποιείται από τις απολύσεις. Θα υπάρξει συγκεκριμένος στόχος κινητικότητας Ιουνίου (από τις 25.000 που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του 2013) αλλά στόχος για συγκεκριμένη πρόοδο στην αξιολόγηση των δομών υπουργείων και μεγάλων ΔΕΚΟ - φορέων.
Μέχρι στιγμής έχουν αξιολογηθεί 63.000 υπάλληλοι από τα οργανογράμματα 17 Υπουργείων, ενώ ο στόχος που τίθεται είναι για 275.000 υπαλλήλους σε πρώτη φάση, από τους οποίους φέρεται να εξαιρούνται σώματα ασφαλείας και εκπαιδευτικοί καθώς η αξιολόγηση – λόγω φύσης των θέσεων – θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα και θα γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία.
Τα prior action των 6 δισ. ευρώ
Για να εγκριθεί το αναθεωρημένο μνημόνιο και τα 6 δισ. ευρώ της δόσης του α΄ τριμήνου, έχουν τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες – πέραν του δημοσίου – και οι εξής «προαπαιτούμενες ενέργειες».
• Συγκεκριμένοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν έως τα τέλη Απριλίου για την διαχείριση των εσόδων.
• Συγκεκριμένοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν έως τα τέλη Απριλίου για την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
• Ρύθμιση που θα αναστείλει τις δραστηριότητες συλλογής ανείσπρακτων οφειλών και θα δώσει νέες επιλογές μεθόδων ελέγχου.
• Ρύθμιση για τις 48 δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών προς εφορίες και ταμεία.
• Νομοθεσία για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
• Νομοθεσία για το νέο ΕΕΤΗΔΕ.
• Ρύθμιση αύξηση τιμολογίων χαμηλής τάσης καταναλωτών κατά 3% από την 1η Μαΐου και παρεμβάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
• Ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης τεσσάρων τραπεζών έως τέλος Απριλίου.
• Σειρά από «διαθρωτικές» παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων νέα απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών, εξωδικαστική επίλυση των δικαστικών διαφορών, αλλά και η ρύθμιση για τα ενήμερα δάνεια και τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.
capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις