Τα 4 "δώρα" της τρόικας για το έλλειμμα. Μείωση Φ.Π.Α από τον Ιούλιο;

Της Δήμητρας Καδδά
Η τρόικα έδωσε μέσα από το αναθεωρημένο μνημόνιο 4 «δώρα» στην Ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος: περιλαμβάνουν ευνοϊκή καταμέτρηση επιστροφών φόρων, τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες, τα εσόδων από το τέλος ακινήτων και τα εσόδων από πώληση κρατικής περιουσίας.
Το έλλειμμα όπως το μετρά η Eurostat διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο το «δέχεται» η τρόικα για να κρίνει αν έχει γίνει επαρκής προσαρμογή. Στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, επιτεύχθηκε συμφωνία για 4 «διαφοροποιήσεις» που ευνοούν την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για 2 υπολογισμούς που δεν «βολεύουν» την Ελλάδα:
* όλες οι πληρωμές που θα γίνουν και θα σχετίζονται με την απόδοση επιστροφών φόρων απαιτητών προ του Σεπτεμβρίου του 2012 (το μεγαλύτερο μέρος των 2,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς πληρωμή) θα εξαιρεθούν από το έλλειμμα.
* Τα έσοδα του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα περιλαμβάνουν όσα έφτασαν στα ταμεία εντός του έτους αλλά και όλες τις πληρωμές σε ταμειακή βάση που αφορούν στο ίδιο έτος αλλά έγιναν έως και τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.
* όλες οι πληρωμές για τη στήριξη των τραπεζών εξαιρούνται (με τον τρόπο αυτό το έλλειμμα του 2012 είναι 6% και όχι 10% που εκτιμά η Eurostat).
* Μειώνει το έλλειμμα η πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως κτίρια, εκτάσεις, πώληση δικαιωμάτων και αδειών μόνο εφόσον οι κινήσεις αυτές έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.
* Εξαιρούνται από το έλλειμμα και όλες οι μεταβιβάσεις (που θα το μείωναν) από κέρδη που διακρατούν κεντρικές τράπεζες.
Παράθυρο ΦΠΑ τον Ιούλιο
«Η διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων έως και τον Ιούνιο είναι ίσως ο βασικότερος στόχος του οικονομικού επιτελείου» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος. Εξηγεί ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση, μαζί με την απόφαση για νέα μέτρα έχει μεταφερθεί για το Φθινόπωρο.
«Τρέχουμε να προλάβουμε για να μην υπάρξει θρίλερ ανάλογο του Φεβρουαρίου ξανά» ανέφερε πάντως χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος θυμίζοντας πως η «τότε βόλτα» της τρόικας για μία ολιγοήμερη αξιολόγηση μετετράπη σε πολύμηνη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα κάθοδος των δανειστών προσδιορίζεται στις 4 Ιουνίου, χωρίς να έχει διευκρινισθεί αν θα έρθουν τότε ή αργότερα και οι επικεφαλής της τρόικας.
Η ίδια πηγή μάλιστα ερωτηθείς τι χρονικά περιθώρια υπάρχουν αν εγκριθεί από τους δανειστές η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δέχθηκε ότι είναι εφικτή (σε αυτό το σενάριο) η επιβολή του μέτρου από την 1η Ιουλίου. Πρόσθεσε ότι το πρώτο τμήμα του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα τεθεί αρχές Ιουνίου σε διαβούλευση και το δεύτερο αργότερα, σε συμφωνία με την τρόικα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις