Επαναφορά φοροαπαλλαγών εξετάζει η διακομματική

Κουβέντα για επαναφορά φοροαπαλλαγών στο εισόδημα των φυσικών προσώπων έχει ανοίξει στη τρικομματική επιτροπή για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος. Η επιτροπή συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξετάζοντας άρθρο άρθρο τη φορολογία εισοδήματος με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου αλλά και δικαιότερου συστήματος. Το αποτέλεσμα θα είναι να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος το οποίο σχεδιάζεται να έρθει στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής όπου συμμετέχουν και διάφοροι φορείς έχουν πέσει προτάσεις οι οποίες εξετάζονται σοβαρά και αφορούν:
-την επαναφορά της φοροαπαλλαγής για τους τόκους στεγαστικού δανείου με το οποίο αποκτήθηκε η πρώτη κατοικία του φορολογούμενου. 
Η πρόταση δεν αφορά, ωστόσο, την οριζόντια επαναφορά της φοροαπαλλαγής, δηλαδή την παροχή της σε όλους τους φορολογούμενους όπως ίσχυε μέχρι και τα εισοδήματα του 2012 αλλά την παροχή της στοχευμένα.
Συγκεκριμένα, θα την καρπώνονται, εφόσον επανέλθει, όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια. Να σημειωθεί ότι μέχρι και η χρήση 2012 όσοι είχαν αποκτήσει πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο γλίτωναν το 10% των τόκων καθώς το σχετικό ποσό αφαιρούνταν από τον φόρο εισοδήματος.
-την επαναφορά της φοροαπαλλαγής για το ενοίκιο κύριας κατοικίας και το ενοίκιο προστατευόμενων τέκνων τα οποία σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας των γονιών τους. 
Και σε αυτήν την περίπτωση η επαναφορά της φοροαπαλλαγής εξετάζεται να γίνει με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να παρέχεται μόνο στους φορολογούμενους με πραγματική οικονομική αδυναμία. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εκτός από το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα περιλαμβάνει και σειρά άλλων ρυθμίσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση του συστήματος αλλά και την αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στο νέο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί το νέο ποινολόγιο της εφορίας για τις φορολογικές παραβάσεις όπου αναμένεται μείωση των προστίμων προκειμένου να γίνουν εισπράξιμα αλλά και ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών που θα περιγράφει με σαφήνεια και απλότητα όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών (π.χ. προθεσμίες, δηλώσεις κα).
capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις