Γιατί συνεχίζουν να "πέφτουν" τα Ελληνικά spreads

Η διολίσθηση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα θα συνεχισθεί τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν πλέον όλες οι εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώνονται τα στοιχεία εκείνα που καταγράφουν με μία καθυστέρηση 3 – 4 εβδομάδων την μετακίνηση Ιαπωνικών κεφαλαίων στα Ευρωπαϊκά ομόλογα.
Το γεγονός μάλιστα ότι ορισμένα Ιαπωνικά funds στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για επενδύσεις μέρους των κεφαλαίων τους ειδικά στις Μεσογειακές Χώρες της Ευρωζώνης, έχει πολλαπλασιάσει την ταχύτητα διολίσθησης ακόμα και των Ελληνικών spreads.
Όπως παρατηρούν αναλυτές της αγοράς ομολόγων η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 4 Απριλίου να προχωρήσει σε μια πρωτοφανούς έκτασης ποιοτική και ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής ενίσχυσε τις προβλέψεις για μεγάλες αγορές Ευρωομολόγων και μετοχών. Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά κεφάλαια είχαν κινηθεί «προληπτικά» για να εκμεταλλευτούν την προβλεπόμενη άνοδο των τιμών, από τις αναμενόμενες Ιαπωνικές «αγορές».
Το παράδοξο όμως ήταν ότι μέχρι και τις αρχές Μαΐου από την πλευρά των Ιαπωνικών θεσμικών επενδυτών αντί αγορών καταγράφονταν καθαρές ρευστοποιήσεις ξένων ομολόγων και μετοχών γεγονός που είχε προκαλέσει αμηχανία. Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν καθαρά τεχνικός καθώς Ιαπωνικές τράπεζες και ασφαλιστικές, «πουλούσαν» για να καταγράψουν «κέρδη» στους ισολογισμούς του οικονομικού έτους που κλείνει σε διαφορετικό χρόνο από ότι στις άλλες οικονομίες.
Το αποτέλεσμα πάντως ήταν ότι οι «προληπτικές» κινήσεις των Funds από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο μεταξύ είχαν αρχίσει να ανεβάζουν τις τιμές και να μειώνουν τα spreads στα Ευρωπαϊκά ομόλογα ιδιαίτερα σε εκείνα με τις πολύ υψηλές αποδόσεις όπως τα Ελληνικά.
Οι ρευστοποιήσεις των Ιαπωνικών τραπεζών σταμάτησαν όπως ήταν αναμενόμενο και από τις αρχές Μαΐου, άρχισε η αντίστροφη πορεία με «καθαρές» αγορές που διογκώνονται με ταχείς ρυθμούς, προκαλώντας την παρατηρούμενη μείωση των spreads ακόμα και σε ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα που έχουν βρεθεί σε ισχυρή αμφισβήτηση...
Ήδη τα spreads των Ελληνικών ομολόγων, κινούνται χαμηλότερα των 850 μονάδων βάσης, με τάση η οποία κάνει πολλές μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να τα συστήνουν –λόγω και του ότι μετά το PSI υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα στις αγορές– ως εξαιρετικές επενδυτικές «ευκαιρίες».
Η ισχυρή αυτή τάση έχει σπρώξει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία σε δοκιμαστικές μικρές εκδόσεις ομολογιακών δανείων, οι οποίες απορροφήθηκαν με μεγάλη ευκολία και σε σχετικά καλές τιμές από τις αγορές.
Τα «γεγονότα» αυτά έχουν κάνει ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να σκέπτονται το ενδεχόμενο μήπως θα μπορούσε να δοκιμασθεί με μικρές εκδόσεις η πρόθεση των αγορών και απέναντι σε νέα ελληνικά ομόλογα.
Ο Υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρας πάντως χθες, επανέλαβε με δηλώσεις του ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν αναμένεται πριν από το 2014.
Προς το παρόν βέβαια οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων από το ΥΠΟΙΚ δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών επενδυτικών κύκλων στην απορρόφησή τους πλέον συμβάλει και το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών πέραν των Ελληνικών τραπεζών.
capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις