Συντριπτικό "ναι" στην μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ

Υπέρ της μονομερούς ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας τάχθηκε το κοινό σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο debate που διοργάνωσαν τα Economist Events και η Hazlis & Rivas στην Αθήνα.
Ειδικότερα, στην ψηφοφορία, το 76,38% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της μονομερούς οριοθέτησης της ΑΟΖ, ενώ κατά τάχθηκε το 23,62%.
Προηγήθηκαν αντίστοιχες εισηγήσεις από τον Θεόδωρο Καρυώτη και τον Χρήστο Ροζάκη.
Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέρυλαντ των ΗΠΑ, εξέφρασε την άποψη ότι, βάσει του διεθνούς δικαίου, επί της ουσίας, η ανακήρυξη ΑΟΖ αποτελεί εξ ορισμού μονομερή πράξη η οποία «δεν απαιτεί τη συγκατάθεση κανενός».
Ο κ. Καρυώτης επεσήμανε ότι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 134 αντίστοιχες ενέργειες, ενώ σημείωσε ότι στην περίπτωση της Κυπριακής ΑΟΖ, παρατήρησε ότι η ΕΕ στήριξε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Χαρακτήρισε δε την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ “ζωτικό θέμα για την ενεργειακή επιβίωση της Ευρώπης”.
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Ροζάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου, Συμβούλιο της Ευρώπης, έκανε ειδική μνεία στις ιδιότυπες γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής που δεν επιτρέπουν την πλήρη άσκηση του δικαιώματος στην οριοθέτηση της ΑΟΖ (το διεθνές δίκαιο προβλέπει 200 ν.μ. οικονομικής ζώνης, ωστόσο, εν προκειμένω, δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα 400 ν.μ.) και οι οποίες σύμφωνα με την άποψή του επιτάσσουν τη διαπραγμάτευση με τις γειτονικές χώρες.
«Η Ευρωπαϊκή ΑΟΖ αποτελεί ένα πλάσμα το οποίο δεν υφίσταται. Η διεθνής σύμβαση του 1982 υπαγορεύει ότι η ΕΕ δεν αποκτά αυτοδύναμα δικαιώματα» σημείωσε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «αν η Ελλάδα προβεί σε μονομερή ανακήρυξη χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση, μπορεί ξαφνικά η Τουρκία ‘να τραβήξει μία γραμμή’ στο μέσο του Αιγαίου».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ροζάκης τόνισε ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ πρέπει να ακολουθήσει μια προσπάθεια σε συμφωνία με την Τουρκία και ότι τα παραδείγματα μονομερούς αναγνώρισης που προαναφέρθηκαν δεν προσέκρουαν σε αντιρρήσεις γειτονικών χωρών.
Στη συζήτηση παρενέβη Τούρκος διπλωμάτης που έκανε λόγο για ανάγκη συνεννόησης προκειμένου -όπως είπε- να μην υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
econews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις