Η Μικτή Χορωδία Ρόδου διέπρεψε στη Γερμανία με το έργο "Αλέξης Ζορμπάς"

Άκρως επιτυχημένο το καλλιτεχνικό ταξίδι της Μικτής Χορωδίας της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου στις πόλεις Freiburg και Konstanz της Γερμανίας, με το συμφωνικό έργο «Αλέξης Ζορμπάς», του Μίκη Θεοδωράκη και με τη σύμπραξη Γερμανικών, Αυστριακών και Ιταλικών Χορωδιών!

Το «στοίχημα» του πολιτισμού και η «διπλωματία» της μουσικής έκαναν και πάλι το θαύμα τους. Ως διαβατήρια διαφήμισης, ως διαπιστευτήρια μιας Ελλάδας με ψυχή περήφανη και ελεύθερη, που παλεύει, μελετά συστηματικά, δημιουργεί και δεν το βάζει κάτω, δικαίωσαν αυτούς που το τόλμησαν…
Σε συνθήκες κρίσης και μνημονίου, ένα καλλιτεχνικό ταξίδι και μάλιστα επί… γερμανικού εδάφους, έμοιαζε με ρίσκο αν όχι με πρόκληση…
Η Μικτή μας Χορωδία όμως, με επικεφαλής τον σπουδαίο και τολμηρό Μαέστρο της Μιχάλη Καλαεντζή και τον εμπνευστή της εκδήλωσης, ξενοδόχο και χορωδό, Διαμαντή Σωτηράκη, (από κοινού με το Γερμανό Μαέστρο και φίλο της Ρόδου, Rainer Pachner), άδραξε σοφά την «πρόκληση» αυτή. Η προ τριετίας πρόσκληση του Γερμανού μαέστρου, για από κοινού συναυλίες που είχε ακυρωθεί τότε λόγω έκρηξης ηφαιστείου στην Ευρώπη, βρήκε ανταπόκριση φέτος παρά τις δυσκολίες. Μεταφέρθηκαν έτσι ήχοι και συμβολισμοί Ελληνικοί, σε μια πόλη με καθόλου τυχαίο όνομα και ιστορία, το Freiburg (=ελεύθερος τόπος), όπου σπούδασε μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης και έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο μεγάλος Έλληνας, συγγραφέας του Αλέξη Ζορμπά, Νίκος Καζαντζάκης.
Στο ταξίδι της αυτό, η Μικτή Χορωδία του Δήμου μας κέρδισε τα εύσημα και τις εντυπώσεις αλλά και το στοίχημα της διαφήμισης της Ελλάδας και του πολιτισμού της με τον δικό της μουσικό τρόπο. Κέρδισε όμως και συγκινήσεις και «εκπλήξεις» που δεν περίμενε. Μέσα σε ένα πρωτόγνωρο -κατά γενική ομολογία- φιλελληνικό κλίμα, που εκδηλώθηκε με όρους φιλότιμης και άρτιας φιλοξενίας, συγκίνησης και συμπάθειας, από ανθρώπους της εκεί μουσικής σκηνής, της Αυτοδιοίκησης και των γραμμάτων, από Έλληνες φοιτητές, από Έλληνες μετανάστες αλλά και απλούς Γερμανούς πολίτες φίλους της Ρόδου, τα μέλη της Μικτής Χορωδίας και ο άξιος Μαέστρος της, έφεραν επιτυχημένα σε πέρας, μια δύσκολη αποστολή προβολής της μουσικής ως πρεσβευτές της και μαζί της ΡΟΔΟΥ και της ΕΛΛΑΔΑΣ μας.
Στη νότια Γερμανία, αγαπούν την Ελλάδα. Αγαπούν και τιμούν τις Ελληνικές σπουδές, τον Ελληνικό πολιτισμό: στα σχολεία τους υπάρχουν αίθουσες με Ελληνικούς τίτλους, ρητά, επιγραφές και υπογραφές! Σπουδάζουν και μαθαίνουν αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, μελετούν τη μουσική μας, τραγουδούν τραγούδια μας. Στο Freiburg, η εκεί χορωδία και ο μαέστρος της, υποδέχτηκαν στα σκαλιά της εισόδου Γερμανικού σχολείου Berthold Gymnasium, τη Μικτή Χορωδία της Ρόδου, τραγουδώντας σε «άψογα» Ελληνικά «Ο δρόμος είναι σκοτεινός» του Μίκη Θεοδωράκη, την κέρασαν χειροποίητα σπιτικά φαγητά, καλούδια, αναψυκτικά, ποτά, και μελέτησαν με προσοχή κι αφοσίωση, τα υπόλοιπα τραγούδια στην πρόβα που ακολούθησε.
Ο Αλέξης Ζορμπάς που εκπροσωπεί την ελεύθερη Ελληνική ψυχή, ήταν «παρών» και στις δύο συναυλίες. Τραγουδήθηκε με πάθος και δύναμη, στα Ελληνικά, από 200 χορωδούς, Έλληνες, Γερμανούς, Αυστριακούς και Ιταλούς, συνοδεία πενηνταμελούς Συμφωνικής Ορχήστρας.
Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου των Επιστημών της Konstanz, την πρώτη μέρα -ανάμεσά τους και Έλληνες φοιτητές και μεταπτυχιακοί- η παράσταση καταχειροκροτήθηκε προκαλώντας τρεις φορές μπιζ και πολλή συγκίνηση.
Την ίδια αίσθηση, την ίδια συγκίνηση σε διαφορετικό, υπαίθριο αλλά μαγευτικό αυτή τη φορά σκηνικό, προκάλεσε η συναυλία της δεύτερης μέρας στους κήπους ενός αρχοντικού – πύργου του Ebnet ιδιοκτησίας του κυρίου Nikolaus von Gayling-Wesphal, στο Freiburg, παρουσία επισήμων, τοπικών Αρχών, ακόμα και πολιτικών όπως ο υποψήφιος βουλευτής κύριος Matern von Marschal, o Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Στουτγάρδη κύριος Παναγιώτης Πάρτσος, η πρόεδρος του Ελληνογερμανικού συλλόγου του Leverkusen (Terpsichori) κυρία Gudrun Boye, ο Έλληνας πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του Ludwigshaven κύριος Χορόσης με ενδεκαμελή αποστολή, φοιτητές και μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς, από την Κατερίνη, τις Σέρρες, την Κρήτη, τη Χαλκίδα ακόμα από Σύμη και τη Ρόδο όπως η σπουδαία συντοπίτισσα μας, τραγουδίστρια της όπερας, και καθηγήτρια τραγουδιού στο μουσικό πανεπιστήμιο του Freiburg κυρία Αναστασία Βαρέλη και η δική μας Έλλη Παρασκευά ομολόγησαν πως μέρες τώρα περίμεναν με λαχτάρα αυτή την εκδήλωση, τραγουδούσαν ενθουσιασμένοι και κατασυγκινημένοι. Συνολικά πάνω από 600 άτομα απαιτητικών φιλόμουσων Γερμανών αλλά και πολλών Ελλήνων παρακολούθησαν την συναυλία.
Η Μικτή Χορωδία, τις μέρες της παραμονής της στο Freiburg φιλοξενήθηκε στις άρτιες εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας, έγινε δεκτή, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης Dr Dieter Salomon, από τον Διευθυντή κύριο Günter Burger, ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, δέχτηκε την ευγενική ξενάγηση εθελοντών στα αξιοθέατα της πόλης και της περιοχής και είχε πάντα δίπλα της ντόπιους, ανθρώπους πρόθυμους να την εξυπηρετήσουν και να την διευκολύνουν, ότι κι αν προέκυπτε, όπως ο συνοδός της, από την ώρα που έφθασε στο αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης μέχρι την αναχώρηση της, ένθερμος φίλος της πια, κύριος Hubertus Teufel.
Στις αποσκευές της επιστροφής της, έντονη η ικανοποίηση και μαζί η αίσθηση του σεβασμού και της αναγνώρισης του πολιτισμού της πατρίδας μας, τα μηνύματα συμπαράστασης και έμπρακτης φιλίας από απλούς ανθρώπους, η αίσθηση ότι ο πολιτισμός ενώνει, γεφυρώνοντας ρήγματα άστοχων και επικίνδυνων πολιτικών.
Στις συναυλίες έλαβαν μέρος έλαβαν μέρος συνολικά 200 χορωδοί και 50 μουσικοί, από τις παρακάτω χορωδίες:
Χορωδία του Συλλόγου Φίλων του Berthold-Gymnasium Freiburg πλαισιωμένη από χορωδούς της Χορωδίας του Ebnet (Δ/νση Rainer Pachner), Χορωδία του Πανεπιστημίου Innsburck της Αυστρίας (Δ/νση Georg Weiß), Χορωδία του Πανεπιστημίου Konstanz (Δ/νση Peter Bauer), Χορωδία Concentus Musicus από την Πάντοβα της Ιταλίας (Δ/νση Antonio Bortolami), Μικτή Χορωδία του Δήμου Ροδίων (Δ/νση Μιχάλης Καλαεντζής) συνοδευόμενες από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Konstanz πλαισιωμένη από κρουστά του Πανεπιστημίου Μουσικής του Freiburg.
Από πλευράς Μικτής Χορωδίας, έλαβαν μέρος οι χορωδοί:
WILLSON JOHNY - ΑΪΒΑΖΗ ΜΑΙΡΗ - ΑΡΑΠΗ ΣΕΒΑΣΤΗ - ΑΡΓΥΡΗ ΠΟΠΗ - ΓΙΑΛΛΟΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ - ΘΥΜΙΑΝΟΥ ΜΑΙΡΗ - ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ ΛΙΑ - ΚΑΡΑΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΕΤΤΑ - ΚΑΡΔΟΥΛΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ - ΚΑΡΔΟΥΛΙΑ ΣΟΥΣΑΝΑ - ΚΑΤΤΑΒΕΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ - ΚΟΥΜΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ - ΚΟΥΡΟΥΒΑΚΑΛΗ ΡΕΝΑ - ΛΑΜΠΡΑΚΗ - ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΑΝΝΑ - ΜΑΚΕΣΤΑ ΕΛΕΝΗ - ΜΑΝΙΚΑΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΜΑΝΤΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΕΒΑ - ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ - ΜΕΣΑΝΑΓΡΕΝΟΥ ΑΝΝΑ - ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΦΕΡΕΝΙΚΗ - ΜΠΑΚΑ ΜΑΡΙΑ - ΜΠΟΝΗ ΙΩΑΝΝΑ - ΝΙΚΟΛΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΠΑΝΑΓΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΠΑΠΑΓΑΠΗΤΟΥ-SALZER LISA - ΠΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ - ΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ - ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΜΑΡΙΝΑ - ΣΑΚΕΛΛΑΚΗ ΝΙΤΣΑ - ΣΚΟΥΡΤΟΣ ΝΙΚΟΣ - ΣΚΟΥΡΤΟΥ ΑΜΑΛΙΑ - ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ ΕΦΗ - ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ - ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
- ΧΑΤΖΗΚΑΛΗΜΕΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Την αποστολή ακολούθησαν οι φίλοι της Χορωδίας κ.κ. Νίκος Χατζηκαλημέρης, και Γιώργος Βρανάς οι οποίοι κάλυψαν φωτογραφικά κάθε στιγμή του ταξιδιού, και αρκετοί συνοδοί.
Αξίζει να γνωστοποιηθεί ότι τέλη Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί κοινή συναυλία στη Ρόδο και στην Πάτμο με σύμπραξη των Χορωδιών του Freiburg της Pandova με τη Μικτή μας Χορωδία.
Σε ανακοίνωσή της η Μικτή Χορωδία και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Ρόδου ευχαριστούν θερμά: τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ. - τον Αντιδήμαρχο κ. Σάββα Διακοσταματίου, τη Δ/νση Τουρισμού της Περιφέρειας και την Αντιπεριφεριάρχη κ. Λίτσα Φτακλάκη για τη στήριξή τους, τον υφυπουργό εργασίας της Γερμανίας κ. Hans- Joachim Fuchtel και τον συνοδό κύριο Hubertus Teufelγια το συνεχές ενδιαφέρον τους και τέλος τη Διοίκηση της Ακαδημίας Αστυνομίας για την άψογη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις της.
Τέλος, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου κάνει γνωστό στο κοινό πως είναι ανοιχτή σε νέα μέλη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πληροφορίες στο τηλ. 6945.29296
Rodos info news

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις