Τουρισμός και πλεόνασμα, «φρενάρουν» την ύφεση

Φρενάρισμα στην ύφεση βλέπει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία επισκόπησή της για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους μελετητές της τράπεζας, γεγονότα όπως αυτό του πλεονάσματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών αλλά και της αύξησης των αφίξεων των τουριστών αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό της πτώσης του ΑΕΠ. Κάτι το οποίο θα καταγραφεί και στα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του έτους.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, «τα καλά νέα για την Ελληνική οικονομία συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες που, αναπόφευκτα, αντιμετωπίζονται στην προωθούμενη υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα της Χώρας». Το πρώτο καλό νέο στο προηγούμενο επταήμερο ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών του ισοζυγίου πληρωμών τον Μάιο και στο πρώτο 5μηνο του έτους.
Αξιοσημείωτη ήταν η επίτευξη ύστερα από πολλά έτη πλεονάσματος στο Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) της Χώρας τον Μάιο, αλλά ακόμη πιο σημαντική ήταν η μεγάλη αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών, κατά 24,4%, και των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό, κατά 38,5%, στον ίδιο μήνα.
Οι εξελίξεις αυτές, λέει η τράπεζα, αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό της πτώσης του ΑΕΠ της Χώρας ήδη από το 2ο 3μηνο του 2013.
Το δεύτερο καλό νέο ήταν η από καιρού συζητούμενη «δοκιμαστική» μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (9,0% στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες) από την 1η Αυγούστου 2013, από το 23% (16%) που ίσχυε από τον Σεπτ. 2011. Η φορολογική αυτή ελάφρυνση αναμένεται επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό και στη οικονομία, υπό ορισμένες, ωστόσο, σημαντικές προϋποθέσεις, όπως αναλύεται στη συνέχεια.
ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις