Τα 11 αγκάθια για τον τουρισμό

Με τουριστικό σχέδιο Μάρσαλ ισοδυναμεί η πολυεπίπεδη παρέμβαση που προετοιμάζει αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση με στόχο να αυξηθούν κατά 15-18 δισ. ευρώ τα συνολικά ετήσια οφέλη της εθνικής οικονομίας από τον τουρισμό έως το 2021.
Το φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αύξηση των ξένων επισκεπτών στη Χώρα μας, από τα 17 εκατ. (φετινός στόχος) στα 24 εκατ. (+ 41%), αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των ξένων τουριστών από τα 640 ευρώ σήμερα στα 800 (+25%) και άνοδο του συνολικού τζίρου επιχειρήσεων που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό από 32 δισ. ευρώ σήμερα σε 48-50 δισ. το 2021 (+50%). Το «χρυσό αβγό», όμως, του σχεδίου που τραβά το ενδιαφέρον ισχυρών ξένων και εγχώριων «παικτών» είναι οι επενδύσεις άνω των 3,5 δισ. ευρώ που προβλέπει να υλοποιηθούν και οι δεκαψήφιου ύψους επιδοτήσεις που θα τις συνοδεύουν.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου οριστικοποιούνται αυτήν την περίοδο από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεωνν (ΣΕΤΕ). Στόχος είναι να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ενσωματωθούν οι λεπτομέρειές του στο ΕΣΠΑ και στον νέο επενδυτικό νόμο.
Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις αγορές-στόχους, την υποψήφια πελατεία, τις αεροπορικές συνδέσεις που πρέπει να δημιουργηθούν, τις υποδομές που θα απαιτηθούν (λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, οδικοί άξονες) αλλά και τους μηχανισμούς μάρκετινγκ που θα υποστηρίξουν το εγχείρημα.
Για να μετεξελιχθεί, ωστόσο, το κυβερνητικό σχέδιο από ένα σύνολο ευσεβών πόθων σε success story θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αρκετά αγκάθια. Κι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αλλά, κυρίως, από τη διεθνή οικονομική συγκυρία, την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Ευρωζώνη από το φθινόπωρο και από τις εξελίξεις στις οικονομίες του Ευρωπαϊκού νότου.
Τα έντεκα αγκάθια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις