Τον επόμενο στόχο "βλέπει" ο τουρισμός

«Φόρα» παίρνει το Ελληνικό τουριστικό προϊόν μετά την πολύ θετική πορεία που σημειώνουν τα μεγέθη αφίξεων και εισπράξεων. Μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμούν μάλιστα πως αφενός η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση και αφετέρου η αλλαγή της στάσης των tour operators απέναντι στη Χώρα θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών πακέτων κατά 3% τουλάχιστον. Η παραπάνω πρόβλεψη ενισχύεται και από το γεγονός πως έχουν αρχίσει ήδη να πλασάρονται δελεαστικές προσφορές από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού για το καλοκαίρι του 2014 και παρά το γεγονός πως είναι ακόμη πολύ πρώιμη η εξαγωγή εκτιμήσεων για την άνοδο του τουριστικού ρεύματος την επόμενη σεζόν, τα μηνύματα που υπάρχουν δείχνουν πως το success story του τουρισμού θα συνεχιστεί και του χρόνου.
Σύμφωνα λοιπόν με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το επόμενο βήμα θα είναι οι αφίξεις να αγγίξουν και φυσικά να ξεπεράσουν τα 18 εκατ. «Κλειδί» για την επίτευξη του παραπάνω στόχου θα είναι η αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων, ενώ πιο συγκεκριμένη εικόνα αναφορικά με το τί θα περιμένουμε τη χρονιά που έρχεται θα έχουμε περίπου στις αρχές του Δεκεμβρίου. Ανάλογη αυξητική πορεία αναμένεται και στο σκέλος των τουριστικών εσόδων, σταθερά πάνω από τα 12 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Αν και οι προβλέψεις για το 2014 είναι συγκρατημένες, η φετινή πρακτική εκτιμάται πως έδειξε το δρόμο για τον καθορισμό συγκεκριμένων στρατηγικών πρωτοβουλιών, που όχι μόνο θα διατηρήσουν, αλλά θα δώσουν νέα δυναμική στο εγχώριο προϊόν.
Μεταξύ των αξόνων πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο σχεδιασμός της προσέλκυσης τουριστών την επόμενη σεζόν είναι καταρχήν η διατήρηση του ποσοστού Ρώσων που θα επισκεφτούν τους Ελληνικούς προορισμούς, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στους Αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι είχαν φέτος αξιοσημείωτη αύξηση στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη. Σε ότι έχει να κάνει με τις Χώρες- πηγές από τις οποίες θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε μερίδιο, θεωρείται ότι θα πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην προβολή της Χώρας στη Γερμανική και Βρετανική αγορά, με δεδομένο πως όπως αποδείχτηκε, η δημιουργία κλίματος σταθερότητας είχε θετικό αντίκτυπο στην τελική απόφαση Γερμανών και Άγγλων να επισκεφτούν τη Χώρα μας. Όσον αφορά το άνοιγμα σε νέες αγορές, εδώ τα πράγματα δείχνουν να είναι λίγο πιο περίπλοκα, δεδομένου πως ακόμη διατηρούμε πολύ χαμηλά ποσοστά αφίξεων από χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία.
Ο ΣΕΤΕ πάντως θέλει να αποσυνδέσει τα όποια τουριστικά οφέλη καρπωθεί η Χώρα μας την επόμενη σεζόν από την αναταραχή που υπάρχει στην Αίγυπτο. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Α. Ανδρεάδη, η ενδεχόμενη θετική επίπτωση στον Ελληνικό τουρισμό από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο θα είναι μικρή, της τάξης του 1% - 2% επιπλέον στην τουριστική κίνηση, συμπληρώνοντας πως το βασικότερο είναι να ενταθεί η μακροχρόνια στρατηγική αναβάθμιση της ποιότητας και της προβολής του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και η συνεχής βελτίωση των υποδομών.
capital.gr/ γραφίδα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις