Ορατό το ενδεχόμενο των τριών δήμων στη Ρόδο

Ολοταχώς για τρεις δήμους οδεύουν πλέον οι εξελίξεις για την Ρόδο! Σύμφωνα πράγματι με πληροφορίες, ο κύβος ερρίφθη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.
Αν πράγματι επαληθευτούν οι σχετικές πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι οι προσεχείς δημοτικές εκλογές θα γίνουν σε διαφορετικό σκηνικό και με “περίεργες” συμμαχίες που θα διαμορφωθούν εκ των πραγμάτων.
Υπάρχει πάντως σε τοπικό επίπεδο, ισχυρή τάση από τοπικούς παράγοντες, η οποία θεωρεί καταστροφικό το ενδεχόμενο να γίνουν 3 ή 4 οι δήμοι και πιέζουν προς την κατεύθυνση να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.
Αυτοί που υποστηρίζουν την άποψη για περισσότερους δήμους, επικαλούνται τη δυσλειτουργία του σημερινού σχήματος, το οποίο όντως έχει αρκετές αδυναμίες και δημιούργησε αρκετά προβλήματα.
Οι υπέρμαχοι των τριών δήμων υποστηρίζουν ότι με την διάσπαση του μεγάλου δήμου θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει καλύτερο κουμάντο στο νησί και κυρίως να αντιμετωπιστούν πιο ουσιαστικά τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στα χωριά, αρκετά εκ των οποίων έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Οι υποστηρικτές του ενός δήμου, επισημαίνουν ότι το σενάριο αυτό αποτελεί πισωγύρισμα, τονίζοντας ότι απλώς θα πολλαπλασιαστούν επί τρία τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών θέτουν ευθέως και θέμα τοπικού δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού είναι υπέρ του ενός δήμου, παρά τις ενστάσεις που έχουν για την λειτουργία του σημερινού δήμου.
«Είδαμε και πώς κατάντησε το νησί με τους δέκα δήμους και τι χρέη κληροδοτήθηκαν», τονίζουν χαρακτηριστικά θέλοντας να επισημάνουν ότι με βιλαέτια και φεουδάρχες δεν λύνονται τα προβλήματα.
ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης έχει ανοίξει το θέμα διάσπασης των δήμων στα μεγάλα νησιά, έχοντας πιέσεις κυρίως από Μυτιλήνη και Κέρκυρα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ήδη έχει κάνει συζητήσεις με βουλευτές των νησιών αυτών (και της Δωδεκανήσου) και έχει βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους.
Από τις συζητήσεις αυτές βγαίνει το συμπέρασμα ότι, θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις γύρω στον Οκτώβριο, εκτός κι αν οι πολιτικές εξελίξεις διαμορφώσουν νέο σκηνικό.
Ήδη πάντως στις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξετάζονται και τα σενάρια για τους τρεις δήμους και αντίστοιχες υποψηφιότητες γι’ αυτά.
Με δεδομένο πάντως ότι οι περισσότεροι εκ των τοπικών παραγόντων είναι υπέρ του ενός δήμου είναι πιθανόν να εξαιρεθεί η Ρόδος από την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.
Γενικώς πάντως είναι ένα ζήτημα για το οποίο αναμένονται εξελίξεις, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤ. ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ
Ανεξάρτητα του αν οι δήμοι γίνουν 3 ή παραμείνει ένας, αυτός που δέχεται έντονες πιέσεις για να αποχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ο δήμαρχος κ. Στ. Κουσουρνάς.
Ήδη, όπως έχει ξαναγραφεί αρκετοί εκ των συνεργατών του είτε ευθέως είτε πλαγίως του έχουν προτείνει την ηρωική έξοδο, πράγμα που πιθανόν να σκέπτεται ο κ. Κουσουρνάς.
Επισήμως βέβαια δηλώνει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος, φαίνεται όμως ότι ούτε και ο ίδιος δεν το πιστεύει.
Ως “διάδοχη” κατάσταση, προετοιμάζεται ο περιφερειάρχης κ. Γ. Μαχαιρίδης, οι φιλοδοξίες του οποίου είναι δεδομένες, ενώ βεβαίως τον πρώτο λόγο έχει ο νυν επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Γ. Χατζημάρκος, ο οποίος έχει άλλωστε διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι είτε ένας είναι ο δήμος είτε περισσότεροι, αυτός και η παράταξή του θα είναι παρών.
Παράλληλα, βέβαια, ακούγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από νέα πρόσωπα, τα περισσότερα εκ των οποίων κρατούν πλέον στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις κυρίως για το πόσοι θα είναι οι δήμοι.
Θέση επιφυλακής κρατούν και αρκετοί εκ των παλιών δημάρχων, που θέλουν να βρεθούν ξανά στο προσκήνιο, αλλά μετράνε τα νέα δεδομένα για να αποφασίσουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις