Περί νησιωτικότητας

Κλείνουν οριστικά τη λειτουργία τους, από την 1η του ερχόμενου Σεπτέμβρη, οι ΔΟΥ Καλύμνου, Λέρου και Καρπάθου, του Νομού Δωδεκανήσου. Αντίστοιχα, ΔΕΝ κλείνουν, οι 5 ΔΟΥ που λειτουργούν στις Κυκλάδες, γιατί εκεί ισχύει λέει, το άρθρο 101 του Συντάγματος, περί "νησιωτικότητας". Δύο τινά πρέπει να συμβαίνουν. Ή χτίστηκε γέφυρα που ενώνει ΟΛΗ τη Δωδεκάνησο με την Ηπειρωτική Ελλάδα και δεν τη βλέπουμε, ή δεν υπάρχει πολιτική εκπροσώπηση στη Ρόδο, παρά μόνο πολιτική επιβίωση. Το ερώτημα, παραμένει. Είδατε καμιά γέφυρα;
Για την ιστορία, παραθέτουμε το άρθρο 101 του Συντάγματος, αυτούσιο.
Άρθρο 101
1. Η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα.
2. Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.
3. Τα περιφερειακά όργανα του Κράτους έχουν γενική αποφασιστική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις της περιφέρειάς τους. Οι κεντρικές υπηρεσίες, εκτός από ειδικές αρμοδιότητες, έχουν τη γενική κατεύθυνση, το συντονισμό και τον έλεγχο των περιφερειακών οργάνων, όπως νόμος ορίζει.
4. Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους.
Άρθρο 101 Α
1. Όπου από το Σύνταγμα προβλέπεται η συγκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της διορίζονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως νόμος ορίζει.
2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την επιλογή και την υπηρεσιακή κατάσταση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού της υπηρεσίας που οργανώνεται για την υποστήριξη της λειτουργίας κάθε ανεξάρτητης αρχής. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές πρέπει να έχουν τα ανάλογα προσόντα, όπως νόμος ορίζει. Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και με επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με την αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής.
3. Με τον Κανονισμό της Βουλής ρυθμίζονται όσα αφορούν τη σχέση των ανεξάρτητων αρχών με τη Βουλή και ο τρόπος άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις