Θερίζουν στη Ρόδο ο καρκίνος και τα εμφράγματα

Σοβαρές οι επιπτώσεις από το πιεστικό άγχος λόγω της οικονομικής κρίσης. Αλλά δεν υπάρχει εξήγηση για την επέλαση της επάρατης
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τα κρούσματα της εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών στη Ρόδο, πολλές από τις οποίες μάλιστα κοστίζουν μέχρι και ανθρώπινες ζωές. Στην κορυφή αυτών των ασθενειών βρίσκονται ο καρκίνος σε όλες τις μορφές του, καθώς και τα καρδιαγγειακά περιστατικά, δηλαδή εμφράγματα του καρδιακού μυ και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων των ασθενειών που προαναφέρθηκαν και μάλιστα με συνεχώς μεγαλύτερους ρυθμούς. Ειδικά για τα εμφράγματα καρδιάς και τα εγκεφαλικά αναφέρουν ότι παρατηρείται μια ασυνήθιστη αυξητική τάση, πέρα από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αποδίδουν δε αυτή την αυξητική τάση στην οικονομική κρίση, η οποία με το έντονο στρες και το διαρκές άγχος, που έχουν φορτώσει μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού, οδηγούν σε κατάπτωση του ανθρώπινου οργανισμού και κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, με όλα τα δυσμενή συνεπακόλουθα.
Ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι τα εμφράγματα της καρδιάς και τα εγκεφαλικά παρουσιάζονται περισσότερο αυξημένα στα μεσαία και ανώτερα στρώματα από πλευράς κοινωνικής θέσης και οικονομικού επιπέδου,. Και τούτο διότι τα πιεστικά προβλήματα είναι πιο ισχυρά σ’ εκείνους που έχουν μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες.
Αντίθετα, στα κατώτερα, από οικονομική άποψη, κοινωνικά στρώματα, ενώ υπάρχει η πίεση του βιοπορισμού, εν τούτοις τα περιστατικά σοβαρών ασθενειών, είναι λιγότερα.
Όλα αυτά αποτελούν συμπεράσματα και εκτιμήσεις των γιατρών, εντός ή εκτός του νοσοκομείου, από την καθημερινή αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών υγείας και είναι πεπεισμένοι για την αύξηση των κρουσμάτων, έστω κι’ αν δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία.
ΤΟ ΙΔΙΟ ισχύει και για τα κρούσματα καρκίνου, με εντονότερο το στοιχείο της προσβολής ατόμων ανεξαρτήτου ηλικίας.
Για την αλματώδη εξέλιξη της επάρατης αρρώστιας δεν υπάρχει εξήγηση, πέρα από διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις που όμως δεν είναι αποδεδειγμένες επιστημονικά, όπως ο τρόπος ζωής, η μόλυνση του περιβάλλοντος, ζητήματα διατροφής και άλλα.
Οι ρυθμοί της εκδήλωσης των κρουσμάτων καρκίνου σε όλες τις ηλικίες και αδιακρίτως κοινωνικής θέσης, είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ωστόσο δεν υπάρχoυν και στην περίπτωση αυτή ακριβή στοιχεία, αφού πολλοί ασθενείς καταφεύγουν σε νοσοκομεία των Αθηνών – δημόσια ή ιδιωτικά.
Rodosalarm

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις