Νέες απολύσεις στους δήμους. Στο στόχαστρο 9.000 καθαρίστριες

Το ενδεχόμενο κατάργησης των υπηρεσιών καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάθεσή του σε ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες καθαριότητας που έχει στο σύνολό του το Δημόσιο, φέρεται πως θέτει επί τάπητος το ελληνικό επιτελείο. Μια τέτοια κίνηση αφενός θα “ελαφρύνει” το έργο της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, και αφετέρου θα έχει οικονομικό όφελος.
Πρόκειται για τις σχολικές καθαρίστριες που ανήκουν μεν στο υπουργείο Παιδείας αλλά μισθοδοτούνται μέσω των δήμων και ανέρχονται σε περίπου 3.000 εργαζόμενες αορίστου χρόνου, και 6.000 που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή και ως ωρομίσθιες.
Παρασκηνιακές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις αποκαλύπτουν ότι οι εργαζόμενοι στις πυηρεσίες καθαριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης θα βρεθούν στην πρώτη λίστα των δεξαμενών της διαθεσιμότητας, δεδομένου ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει παράταση για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας άλλων 12.500 υπαλλήλων, το Δεκέμβριο και στην περίπτωση που η τρόικα δεν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί προ αδιεξόδου, αφού ήδη λείπουν 1.349 ονόματα από την πρώτη λίστα.
Το εν λόγω ζήτημα έχει συζητηθεί σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο και έχει γίνει εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους/οφέλους από μια τέτοια «διευθέτηση» και κρίθηκε ότι είναι συμφέρουσα.
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν μάλιστα ότι λόγω των απεργιών που γίνονται συχνά με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι δρόμοι σκουπίδια και να ανακύπτουν προβλήματα δημόσιας υγείας, αυτός ο κλάδος είναι απαξιωμένος στα μάτια της κοινωνικής πλειοψηφίας, επομένως δεν θα χυθούν πολλά δάκρυα.
Επισημαίνεται, ότι με βάση την υπουργική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των δήμων, σε περίπτωση που καταργηθεί ο συγκεκριμένος κλάδος κατ’ αντιστοιχία με αυτούς των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλών προσόντων, θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις 11.000 απολύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση εντός του 2014.
Παλμός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις