Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

Οι ευρωσκεπτικιστές υπάρχουν για έναν λόγο. Γιατί η Ευρώπη που έχουμε σήμερα είναι προβληματική. Είναι μία Ευρώπη που έχει καταργήσει τα σύνορα και τα οικονομικά εμπόδια, αλλά που συνεχίζει να διοικείται από πολιτικούς που ενδιαφέρονται μόνο για τα στενά τους εθνικά σύνορα.
Όταν ο Γερμανός ψηφίζει τους αντιπροσώπους του στην Ευρωβουλή, τους ψηφίζει για να φροντίσουν για τα δικά του συμφέροντα. Όχι τα Ευρωπαϊκά. Το ίδιο κάνει και ο Έλληνας και ο Γάλλος και ο Ισπανός και ο Βέλγος φυσικά...
Αυτή η Ευρώπη δεν φροντίζει ώστε τα κράτη να εφαρμόζουν εναρμονισμένες πολιτικές για την δικαιοσύνη και την πρόνοια. Φροντίζει μόνο για κάποια οικονομικά θέματα που άπτονται γενικοτήτων. Και πάλι όμως, όταν ένα κράτος έχει πρόβλημα, δεν φροντίζει να βοηθήσει να βρεθεί λύση, αλλά το τιμωρεί γιατί δεν την βρήκε το ίδιο.
Αυτή τη στιγμή δεν αισθανόμαστε πολίτες μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πολίτες 2ης κατηγορίας σε μία Ευρώπη που φοβάται να αλλάξει.
Θα μου πείτε και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει;
Η κύρια ιδέα είναι οι πολιτικοί της Ε.Ε. να είναι υπόλογοι σε όλους τους πολίτες της. Όχι μόνο στα στενά τους εθνικά πλαίσια. Αν γινόταν αυτό, ο Γερμανός ευρωβουλευτής θα το σκεφτόταν να δυσαρεστήσει τους υπόλοιπους 420 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Τώρα νοιάζεται μόνο για τα δικά του 80 εκατομμύρια. Πως θα γίνει αυτό; Μα με εκλογή του Ευρωβουλευτή από όλους τους Ευρωπαίους. Όχι μόνο από τους πολίτες της δικής του χώρας.
Πρέπει να είμαστε υπέρ μιας Ευρώπης πολιτών. Όπου οι πολίτες της έχουν την δύναμη και όχι οι μεγαλύτερες εθνικές κυβερνήσεις με τις τράπεζες. Υπέρ μιας Ευρώπης που θα φροντίζει για την ευημερία όλων των κατοίκων της και δεν θα αφήνει την πρόνοια και την δικαιοσύνη στα χέρια διεφθαρμένων ή άχρηστων τοπικών κυβερνήσεων.
Μία τέτοια Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρησιμοποιεί τους πόρους της για ενιαίες πολιτικές, αντί κάθε κράτος να προσπαθεί με τους περιορισμένους δικούς του να βρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών του.
Δεν υπάρχει μονόδρομος. Ούτε ο Ευρωσκεπτικιστής είναι τέτοιος χωρίς λόγο, ούτε όσοι θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα.
Η άποψη του vasper

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις